Avrupa Gönüllü Hizmeti AB üyeleri ve aday ülkeler arasında yapılan gönüllü alışverişidir. Erasmus Plus programlarının altında AGH projeleri olarak adlandırılır.17-30 yaş aralığında dil ve eğitim seviyesi gözetmeksizin herkesin başvurabileceği bir program. Türkiye de Ulusal Ajans ve Akredite Kuruluşlar tarafından koordine edilmektedir. Yol, yemek, ulaşım gibi bütün masraflarınız koordinatör kuruluşlar tarafından karşılanır.

AGH projeleri ile yurtdışına çıkmak isteyenler için detaylı bir yazı hazırladım. Web sitelerini incelediğiniz zaman güncel bilgi sorunu yaşayacaksınız. Çünkü oluşturulan içerikler neredeyse en az 10 yıllık. Halbuki program kapsamında değişen bir çok konu var. Avrupa gönüllü hizmeti projeleri emin olun her genç için bir fırsat.Bu fırsattan faydalanmanız için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu başlık altında sizlere anlatacağım.
Avrupa Gönüllü Hizmeti
İçindekiler
- Avrupa Gönüllü Hizmeti
- AGH Projeleri Nasıl Olur?
- Avrupa Gönüllü Hizmeti Başvuru
- Gönderici Kuruluş Bulma
- AGH Gönderen Kuruluşlar
- AGH Projeleri Bulmak
- Proje Kabul Aşaması
- AGH Dikkat Edilmesi Gerekenler
- AGH Proje Süreleri
- AGH Sık Sorulan Sorular
- 1- Avrupa Gönüllü Hizmetine Kimler Başvurabilir?
- 2-AGH İçinde Alacağınız Hibe Destekleri Neler?
- 3-AGH için Ek Para İhtiyacı Var mı?
- 4-Kısa Dönem vs Uzun Dönem Karşılaştırması?
- 5-AGH Sürecinde Başka Bir Yerde Çalışabilir miyim?
- 6-Gittiğim Ülkede Kalıcı Olabilir miyim?
- 7-AGH Avantajları Nelerdir?
- 8-EVS Çalışma Saati ve İzin Günleri
- 9-AGH Kabul ve Gidiş Süresi
- 10-Gidilen Ülkenin Dilini Bilmiyorum?
- 11-Avrupa Gönüllü Hizmeti Sonrası Farklı Projeler
- 12-Hobilerin Kabul Edilmeye Etkisi

Kültür alışverişi, yardımlaşma, çevrecilik ve gençlik etkileşimi adı altında Avrupa Birliği hibeleri ile düzenlenen bir program. Bu program da 3 kuruluş yer alır. Gönderen kuruluş, ev sahibi kuruluş ve koordinatör. Bu 3 kuruluş baştan sona projeyi organize etmekle görevli. Bunlar hakkında biraz bilgi vereyim size.
Gönderen Kuruluş: Bulunduğunuz ülkede yer alır. Türkiye de bulunan Ulusal Ajans ve ev sahibi kuruluş ile organizasyon trafiğini yürütür. Başvurmak için mutlaka bir gönderen kuruluş ile irtibata geçmeniz gerekiyor. Uçak bileti, vize masrafları, proje eğitimi ve size gönderilecek olan parayla tamamen bu kuruluş ilgilenir. Gönderdiği her genç için proje kapsamında minimum 450 Euro Avrupa Birliğinden hibe alırlar. Yani hangi gönderen kuruluşa başvurduğunuzda kabul edilme olasılığınız % 99.
Ev Sahibi Kuruluş: Gideceğiniz ülkedeki gönüllülük programını organize eden kuruluş. Sözleşme, aylık ücret ve iş akdi gibi her konuda bu şirketle irtibata geçmeniz gerekiyor. Herhangi bir sorun yaşadığınızda ilk ev sahibi kuruluş ile iletişime geçin. Onlar size çözüm üretemediklerinde, 2. aşama olarak gönderen kuruluşa başvurmalısınız. Ev sahibi kuruluş da sizin için ek hibe alır. Gönderen kuruluş ile sürekli irtibat halindedirler.
Koordinatör Kuruluş: Hakem heyeti gibi düşünebilirsiniz. Ev sahibi ve gönderici kuruluş arasındaki trafiği organize eder. Hibelerin dağıtımı bu kuruluş tarafından yapılır. Yaşadığınız ve çözemediğiniz sorunlarda en son koordinatör kuruluşa başvurmanız gerekiyor. Hepsi iyi niyetli ve sizin haklarınızı korumaya yönelik kuruluşlardır.
AGH Projeleri Nasıl Olur?

AGH projeleri; yardımlaşma, iletişim yetenekleri, doğa koruma, sosyalleşme , sağlık vb. konularda olmak zorundadır. Yani normal bir iş için proje oluşturulamaz. Mutlaka gönüllü öğrenciye katkı sağlamak zorunda. Hatta bu kapsamda size tercih edebileceğiniz işler sunulur. Sizin aşağıdaki işler arasından tercih yapmanız gerekiyor.
- Çocuklarla ve engelli insanlarla çalışmak
- Göçmenler ve mülteciler ile çalışmak
- Sanat, müzik, medya ve iletişim
- Yaşlılarla çalışmak
- İlk yardım ve sağlık kuruluşları
- Çevre ve Doğa koruma
- Yemek Servisi
- Yazılım ve Web Geliştirme
- İnşaat ve Mühendislik
Bu iş seçenekleri European Solidarity Corps üzerinden başvuru yaptığınızda karşınıza çıkacak. Seçenekleriniz sizin tercihiniz olarak profilinizde görünür. Başvuru yaptığınız ev sahibi kuruluşlar da bunları göz önünde bulundurarak sizinle iletişim kurmak ister. Size uygun olanları seçmeniz çok önemli. EVS (European Voluntary Service) süresince keyif almanız yapacağınız işe bağlı. Yaşlılar ile aranız iyi olmayabilir. Ya da çocuklarla. Bu seçenekleri mutlaka eleyin.
Avrupa Gönüllü Hizmeti Başvuru

Agh projelerine başvurmak için Motivasyon Mektubu, CV ve European Solidarity Corps üzerinden kayıt oluşturmanız gerekiyor. Yani hiç bir gönderici kuruluşa başvurmadan önce bunları hazırlayın. Zor olduğunu düşünmeyin. Emin olun en fazla bir gününüzü alır.
CV Hazırlamak : Cv hazırlamak için Europass sitesini kullanmanız gerekiyor. Bu site üzerinde CV hazırlamak çok kolay. Yazmanız gereken her şey sırası ile size soruluyor. Türkçe olarak kullanım seçeneği mevcut. Ama CV’nizi İngilizce hazırlamanız lazım. Zorlandığınız noktalarda Google Chrome tarayıcısının translate özelliğini kullanabilirsiniz.
Motivasyon Mektubu : En önemli belge diyebilirim size. Kim olduğunuz, neden Evs programına katılmak istediğiniz, hobileriniz, fobileriniz ve geçmişte yaptığınız sosyal etkinlikler gibi bilgilerden oluşur. Motivasyon mektubu için hazır bir kalıp yok. İnternet üzerinden örneklerine bakabilirsiniz. Ancak tavsiye etmem. Kendinize özgü bir mektup hazırlamalısınız. Başvuru yaptığınızda ilk olarak motivasyon mektubunuz incelenir. Sizin için karar vermede ki en önemli etkendir. Türkçe de asıl karşılığı iyi niyet mektubu olarak bilinir.
European Solidarity Corps: Kısa adıyla Esc üzerinden kayıt yaptırmanız gerekiyor. Avrupa Gönüllü Hizmeti 2020 de büyük bir değişime gidiyor. Artık gönderen kuruluşu ve gönderici kuruluşu aradan kaldırmak istiyorlar. Gönüllü olmak isteyenler buradaki gönüllü havuzuna kayıt yaptırıp, sadece bu profil ile başvuru yapabilir. Join The Corp linki üzerinden kayıt olun. E-mail adresinize kayıt numarası gönderilecek. Bu numarayı bir yere kayıt edin. Üye olduktan sonra sadece bu adres üzerinden Agh projeleri için başvuru yapabilirsiniz.
Gönderici Kuruluş Bulma

Yukarıdaki evrakları hazırladıktan sonra sıra geldi gönderici kuruluş bulmaya. Seçtiğiniz ve anlaştığınız gönderici kuruluş çok önemli. Çünkü sizin bütün işlemleriniz ile bu gençlik ajansı ilgilenecek. Karşınıza çıkan kuruluşların % 80’i hibe için verilen parayı alma derdindedir. Yani size pek faydası olmayacak kuruluşlar. Bunun için güvenilir ve tavsiye edilen bir gönderici kuruluş bulmalısınız.
AGH Gönderen Kuruluşlar

Gönderici kuruluş ile aynı şehirde olmak gibi bir zorunluluğunuz yok. Skype üzerinden mülakat yapılabilir. Telefon ile de detayları konuşabilirsiniz. Ayrıca gönderici kuruluş bulmadan yukarıdaki projelere başvurmanız mümkün. Ancak başınız ağrımasın istiyorsanız, ilk olarak gönderici kuruluş ile anlaşın. Türkiye de bulunan tüm gönderici kuruluşlar listesine bu adresten ulaşabilirsiniz. ”Akredite kuruluş arama olarak” yazdığınızda Google üzerinden de bulabilirsiniz.
Gaziantep Eğitim ve Gençlik Derneği
Gençtur Eğitim ve Çalışma Grubu
İzmir Pi Gençlik Derneği
Yukarıda bulunan dernekler bu işi hakkıyla yapan gönderici kuruluşlar. Bu kuruluşlar aracılığıyla giden arkadaşlarım hiç bir problem yaşamadı.Tabi bunlar dışında olan güvenilir derneklerde olabilir.Bilgi almak için önce kendiniz görüşün sonra da Facebook gruplarını inceleyin.
AGH Projeleri Bulmak
Sıra geldi proje bulma aşamasına.Agh projeleri için bu linke tıklayın.Karşınıza yaklaşık olarak 500’e yakın proje ilanı çıkacak.Program için bulabileceğiniz ilanların %90’ı bu sitede yayınlanır.%10’luk kısım ise Facebook sayfaları veya tavsiye usulü alım yapılır.
Sitede yer alan ilanları inceleyin.Şartlarını mutlaka okuyun.Bazı projeler de yerel dil bilme zorunluluğu, mesleki yeterlilik, ülke tercihi gibi şartlar yer alıyor.Başvursanız da bir şey fark etmeyecek.Ama olumsuz olacağına emin olabilirsiniz.Burada bazı agh proje ilanlarında mail üzerinden başvuru veya Evc üzerinden başvuru isteyebilir.Evc üzerinden başvuru için katıl butonuna tıklamanız yeterli.Zaten yukarıda kayıt olup bütün bilgilerinizi doldurdunuz.
E-mail üzerinden başvurularda motivasyon mektubu ve CV göndermeniz yeterli.Tabi açıklama olarak bir kaç paragraf bir şeyler yazın.Ne kadar istekli olduğunuz, projenin sizi heyecanlandırdığı ve değerlendirme konusunda arzunuzdan bahsedin.
Başvuruları yaptıktan sonra geri dönüş maili bekleyeceksiniz.Başka alternatif olarak bir şey yapmanıza gerek yok.Tabi ilanları sürekli inceleyin.Her gün yeni ilanlar yayınlanıyor.Facebook grupları da buna dahil.Geri dönüş yapıldığında büyük ihtimalle sizinle Skype üzerinden görüşme talep edecekler.Bunun için belirli bir saat verilir size.Görüşmede İngilizceyi ne kadar iyi bildiğinizden çok, güler yüzlü olmanız önemli.
Proje Kabul Aşaması
Projeye kabul edildiğinizi varsayalım.Skype görüşmesi yaptınız ve onay aldınız.Bu aşamadan sonra gönderen kuruluş ile irtibata geçeceksiniz.Karşılıklı olarak iki kuruluş arasında bir evrak trafiği yaşanacak.Tabi bunun yanında sizin için Koordinatör Kuruluşa hibe başvurusu yapılır.Bu başvurulur 2 Şubat, 26 Nisan ve 4 ekim tarihlerinde yapılır.Bu tarihler ile sizin hiç bir ilginiz yok.Tamamen iki kuruluşun hibe için başvuracağı tarihler.
Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında gönderici kuruluş vize için size destek sağlar.Tabi önce anlaşma imzalarsınız.1 hafta gibi bir eğitim sürecinden geçersiniz.Sigorta, bilet ve evrak gibi işler halledilir.Artık gitmeye hazırsınız.
Not: Vize konusunda İngiltere, İspanya ve Hollanda gibi ülkelerde sıkıntı yaşayabilirsiniz.Yaşayacağınız en büyük sıkıntı ise vize sürecinin uzaması.Bu aşamada ev sahibi kuruluş ile irtibata geçmeniz gerekiyor.Vize sorunu nedeniyle projeye başlangıç için geç kalabilirsiniz.
AGH Dikkat Edilmesi Gerekenler
- AGH projeleri için seçim yaptığınız ülkeler çok önemli.Bazı 3. sınıf ülkelerdeki projeler sırf gelir elde etmek amaçlı yapılır.Normal bir işçi gibi çalışma ihtimaliniz var.Aynı zamanda verilen harçlık konusunda sorun yaşayabilirisiniz.
- Gönderici kuruluşlar da 3. sınıf ülkeler gibi olabiliyor.Hatta Akredite olup, homo office tarzı çalışan gönderici kuruluşlar var.Amaç sadece para kazanmak için olacağından, proje aşamasında irtibatı kesebilirler.
- CV’niz boş olabilir.Bu konuda endişelenmeyin.Projelerin çoğu sizden iş tecrübesi istemiyor.Önemli olan sosyal olmanız ve onlara katkı sağlamanız.
- Proje başvuruları için dil şartı yok.Yani İngilizce bilseniz de kabul edilebilirsiniz.Ancak bu olasılığın çok düşük olduğunu unutmayın.
- AGH projeleri döneminde her hafta 2 gün izin hakkınız olur.Bunun yanında ayda 2 gün ekstra izin alırsınız.
- Sırf yurtdışına gidebilmek için hoşlanmadığınız projelere başvurmayın.Keyif almadıktan sonra orada bulunmanız bir anlam ifade etmez.
- Uçak biletiniz sadece gidiş ve dönüş için karşılanır.Ekstra Türkiye’ye gelmek isterseniz bu masrafları kendiniz karşılamak zorundasınız.
- Projeden hoşlanmadığınız da, ev sahibi kuruluş ile irtibata geçin.Onlar sizi başka bir projeye yönlendirmeye çalışacaklar.Ancak başka proje bulunmazsa devam etmek zorundasınız.Devam etmediğinizde tüm masraflar size fatura edilir.
- Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında sevdiğiniz bir arkadaşınız ile beraber gitmek isteyebilirsiniz.Bu olasılığın imkansıza yakın olduğunu bilmelisiniz.Genelde farklı ülkelerden insanlar ile tercih yapılır.
- Ne kadar çok araştırma yaparsanız yapın, bazı konularda bilgi bulamazsınız.Bu konular tamamen şans ile ilgili olan durumlar.Ev sahibi kuruluş, çalışacağınız iş, bulunduğunuz şehir, çalışacağınız arkadaşlarınız tamamen şans ile ilgili.
- Yurt içi koordinatör kuruluş ile sürekli irtibat halinde olun.Koordinatör kuruluş sitesinde sizler için detaylı dökümanlar mevcut.Çoğu eski olmasına rağmen mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
AGH Proje Süreleri
Avrupa gönüllü hizmeti kısa dönem ve uzun dönem olmak üzere 2 şekilde yapılabilir.Kısa dönem olanlar 2 ay, uzun dönem olanlar ise 10-12 ay arasındadır.1 kere kısa dönem yaptıktan sonra, devamında uzun dönem AGH yapabilirsiniz.Ancak ilk başlangıç olarak uzun dönem yaptıysanız ek olarak kısa dönem AGH yapma şansınız yok.Yeni dönemde böyle bir şansınız olacağı söyleniyor.Bunun için Europa sitesini takip edebilirsiniz.
AGH Sık Sorulan Sorular
Agh ile ilgili en çok sorulan soruları aşağıda listeledim.Buna ek olarak yorumlar bölümünden benimle iletişime geçebilirsiniz.Aklınıza takılan soruları sorarsanız, gitmek isteyen diğer arkadaşlara da yardımcı olmuş oluruz.
1- Avrupa Gönüllü Hizmetine Kimler Başvurabilir?
17 ile 30 yaş aralığında olan herkes Agh projeleri için başvuru yapabilir.Herhangi bir eğitim ve yabancı dil seviyesi aranmıyor.Şartlar arasında böyle bir seçenek yok.Ancak bunun önemli olduğunu unutmayın.Yani dil bilmeden kabul edilme olasılığınız çok düşük.”Evs Database” üzerinden bu konuda detaylı bilgi alabilirsiniz.
2-AGH İçinde Alacağınız Hibe Destekleri Neler?
Türkiye’den gidişte uçak bileti, vize masrafı, yemek ve karşılama gibi bütün masraflar karşılanır.Daha sonra gideceğiniz ülkede kalacak yer, 3 öğün yemek, ulaşım masrafı, elektrik su gibi masraflar ev sahibi kuruluş tarafından karşılanır.Size ek olarak aylık 120 ile 200 Euro arasında harçlık verilir.Bu harçlık miktarı ülkeden ülkeye tuhaf bir şekilde değişiyor.Örneğin; Romanya gibi fakir bir ülkede 200 Euro harçlık verilirken, Almanya da bu harçlık 120 Euro.Agh projelerinin açıklamalarında detaylı olarak yazıyor.
3-AGH için Ek Para İhtiyacı Var mı?
Bu size göre değişir.Verilen cep harçlığı ile geçinen gönüllüler var.Ancak eğlence ve gezi gibi ek masraflar için verilen para size yetmeyecektir.Ne olur ne olmaz diye birikmiş bir paranızın olması önemli.En az 1000 Euro ek bir para ile giderseniz sizin için iyi olacaktır.Sonuçta Avrupa’yı keşfetmek için gidiyorsunuz.2 saat kadar yakınınızda bulunan diğer ülkelere gitme şansınız varken değerlendirin.
4-Kısa Dönem vs Uzun Dönem Karşılaştırması?
Uzun dönem başvuranların kabul edilme olasılığı kısa döneme göre yüksektir.Bunun iki nedeni bar.Birincisi kısa dönem için başvuranların sayısının fazla olması.İkinci nedeni ise kısa dönem agh projelerinin fazla yapılmıyor olması.Çünkü kısa dönem agh projeleri Erasmus+ için zarar olarak görülüyor.Hatta kaldırılabilir diyebilirim.
5-AGH Sürecinde Başka Bir Yerde Çalışabilir miyim?
Bu tamamen şansınıza ve size bağlı.Ev sahibi kuruluş ve gönderen kuruluş resmi olarak buna izin vermez.Zaten çalışma izniniz olmadan çoğu yerde iş bulamazsınız.Yarı zamanlı olarak hafta sonu iş bulanlar var.Bu sizin araştırmanıza ve gittiğiniz ülkeye bağlı.Tarım ve hayvancılıkla uğraşılan bir kentte bu olasılığınız çok zor.
6-Gittiğim Ülkede Kalıcı Olabilir miyim?
İhtimal dahilinde olan bir seçenek.Tabi yine size bağlı.Çalıştığınız kurumda aranılan kişi olursanız, davetiye talep edebilirsiniz.Onlarla sürekli çalışma konusunda irtibata geçin.Yani ahbap ilişkisi kurarak bu konuda size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz.Diğer seçenek ise bulunduğunuz ülkeyi keşfetmeniz.İş kurabilirsiniz ya da kendinize uygun bir iş arayabilirsiniz.Yunanistan’a kalıcı olarak yerleşen arkadaşlarım oldu.Hatta bir kişi de Madrid’e yerleşti.Tamamen iletişim kurma yetenekleri sayesinde.
7-AGH Avantajları Nelerdir?
En kötü senaryolar ile karşılaşsanız bile Agh projelerinin sizin için faydalı olduğunu unutmayın.En azından farklı bir etkinlik yapmış ve Türkiye’ye dışına çıkmış oluyorsunuz.
- Yabancı dilinizi geliştirmiş olursunuz.İngilizce dışında bir dil konuşuluyorsa, 2. bir dil öğrenme şansına sahip olursunuz.
- Gittiğiniz yerde farklı ülkelerden arkadaş edineceksiniz.Farklı kültürler tanımak size vizyon kazandıracak.Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki farkı daha iyi anlayabilirsiniz.
- Proje bitiminde ”Youthpass sertifikası” alırsınız.Bu sertifika, farklı organizasyonlarda ve iş başvurularında size avantaj sağlayacak.
- Ailenizden ayrı yaşama şansınız olmadıysa, mükemmel bir deneyim olacağına emin olun.Aileniz yanınızda olmadan nasıl bir kişiliğe sahip olduğunuzu öğrenirsiniz.
- AGH sayesinde 14 ülke 54 şehir gezen arkadaşım var.Ki daha önce yurtdışı tecrübesi olmamıştı.Kısa zamanda 54 Avrupa şehrini gezmek büyük bir tecrübe.
- Belki hayatınızda yapma şansını bir defalığına yakalayacağınız işlerde çalışma fırsatınız olacak.Bu sizin için harika bir deneyim.
- Avrupa gönüllü hizmeti sonrası pişman olurum diye endişelenmeyin.Bu hayatta yaptıklarınızdan çok, yapmadıklarınızdan pişman olursunuz.
8-EVS Çalışma Saati ve İzin Günleri
Haftanın 5 günü günlük 8 saatlik bir çalışma süreniz vardır.Bu saat aralığı ortalamadır.Eğer size ek olarak dil eğitimi verirseler, eğitim saatleri çalışma saatlerinize dahil edilir.Çalışma saatleriniz projeden projeye değişir.Tabi ev sahibi kuruluşunuzun iyi niyeti burada önemli.Bazı kuruluşlar daha fazla gezebilmeniz için çalışma saatini 4 saate kadar düşürebilir.Normal izin günlerinizin haricinde ayda 2 gün ekstra izin hakkına sahipsiniz.Bunları isterseniz toplu olarak kullanmanız mümkün.
9-AGH Kabul ve Gidiş Süresi
Avrupa gönüllü hizmeti için tüm süreci planlı olarak yürütmeniz gerekiyor.Minimum 3 ay ile 9 ay kadar sürebilir.Hatta ilanlara bakarsanız 1 sene sonra başlayacak projenin yayımlandığını görebilirsiniz.Bazı ülkelerde sadece vize almanız en az 3 ayı bulur.Projeye kabul edildikten sonra ortalama 4 ay içinde o ülkede olursunuz.Burada alacağınız eğitimler, vize kabul süresi, koordinasyon bağlantısı, hibe başvurusu gibi süreçler beklemenize neden olacaktır.
10-Gidilen Ülkenin Dilini Bilmiyorum?
Gittiğiniz ülkenin dilini bilmemeniz sorun değil.Çoğu projelerde gittiğiniz ülkenin dili ile ilgili size eğitim verilir.Ayrıca ortak dilin İngilizce olduğunu unutmayın.İngilizce bildiğiniz sürece sorun yaşamazsınız.Dil şartı genellikle Almanya ve Fransa gibi ülkelerde isteniyor.Bunun nedeni dil milliyetçiliğinden kaynaklanıyor.Bu ülkelerin insanları İngilizce bildikleri halde konuşmak istemiyorlar.
11-Avrupa Gönüllü Hizmeti Sonrası Farklı Projeler
AGH yaptıktan sonra farklı projelere katılabilirsiniz.Alacağınız ”Youthpass Sertifikası” bu konuda çok işinize yarayacak.Workaway, Helpx, Wwoof, Hovos, Worldwide Helpers, Tatula, AIESEC, Erasmus+, IVPA gibi gönüllü programlarına katılabilirsiniz.Maddi açıdan bir probleminiz yok ise mutlaka katılmanızı tavsiye ederim.Başvurularınızı Avrupa gönüllü hizmeti ile birlikte yaparsanız, en azından birisinin denk gelme ihtimali yüksek olur.
12-Hobilerin Kabul Edilmeye Etkisi
Sanat, müzik, aşçılık ve yazılım gibi hobileriniz var ise kabul edilme olasılığınız yüksek.Başvuracağınız programların çoğu sizin onlara katkı sağlamanızı istiyor.Sizin için ne kadar faydalı olacağından çok, onlara sağlayacağınız katkı önemli.En azından onların bakış açısı.Bu nedenle bu tarz yeteneklerinizin olması büyük avantaj.Özellikle çocukların olduğu projelerde bu tarz yeteneklere özen gösteriliyor.
Avrupa Gönüllü hizmeti ve AGH Projeleri başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Merhaba, 2021 yılında AGH ile ingiletereye gidebiliyor muyuz ?
Bilgiler için çok teşekkürler.Benim merak ettiğim motivasyon mektubu ile ilgili kısımda sistem değişti mi? Çünkü ESC sitesinde başvur dediğimde ufak bir kutucuk veriyorlar ve çok az şey yazabiliyoruz.Mail de atın demiyorlar sadece bu kutucuk var .Süreç nasıl işliyor anlamadım .Bilgilendirirseniz sevinirim .
Merhaba ben baştan sona hepsini okudum sitelerde girdim ama yapamadım kayıt yaptım mail geldi irfan girip şifre olusturdum sonrasında bilmiom bı yuvarlak çıktı %33 yazıyordu bişi anlamadım
Merhaba ben ne yapmam lazım avruyapa gitmek için