İtfaiyecilik, toplumda en saygı duyulan mesleklerden bir tanesidir. İtfaiyeci olmak isteyen bireyler toplumun en kabul görmüş mesleklerinden bir tanesini tercih etmiş olurlar. Özellikle acil durum zamanlarında her türlü müdahaleyi sağlayan itfaiyeciler toplumda önemli bir yere sahiptir. İtfaiye dendiğinde akla sadece yangın ile ilgili konular gelse de aslında itfaiye çok geniş bir alanı temsil eder. İtfaiyecilerin de bu anlamda oldukça geniş bir hizmet alanı vardır.

İtfaiyeci nasıl olunur ve itfaiyeci olma şartları neler gibi sorulara yanıt bulan adaylar, uygun kriterlere sahip oldukları taktirde itfaiyeci olmak için başvurularını yapabilirler. Her türlü arama çalışmalarına katılan itfaiyeciler bu çalışmaların yanı sıra trafik kazalarında, arama ve kurtarma çalışmalarında ve doğal afetlerde de görev almaktadır.
İtfaiyecilik en zor meslekler arasında yer alır. Özel ekipmanları yangın anında hazır bulunan itfaiye erleri, yangının çevreye yayılmasını önler ve ekip çalışması ile yangınları kısa süre içerisinde söndürür. Yangın hariç katıldıkları diğer önemli hizmetlerde de ekip olarak hareket eden itfaiye erleri birçok durumda sonucu facia ile bitecek olaylara erken müdahalede bulunur. Tercih edecek olan adaylar eğitimlerini tamamladıktan sonra itfaiyeci sertifikasına sahip olarak mesleklerine başlayabilirler.
İtfaiyeci Olmak İçin Gerekli Şartlar
İçindekiler
İtfaiyeci olmak için hayal kuran kişiler itfaiyeci personel alımı için gerekli olan koşulları da merak etmektedir. İtfaiyeci olmak isteyen kişilerde birçok farklı kritere bakılır ve meslek için uygun görülen adaylar seçilerek, gerekli eğitimlere kabul edilir. Eğitimlerini başarı ile geçen erler itfaiyeci olarak kendilerine verilen görev alanlarında hizmete başlayabilir.
İtfaiyeci olmak için öncelikle gerekli olan koşul KPSS sınavından geçer not almaktır. Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girme zorunluluğu bulunan itfaiyecilikte belirlenen taban puanın üzerine çıkan kişiler, kendilerinden istenen diğer şartları da yerine getirerek itfaiyeci eri olabilir. Bununla birlikte itfaiyeci olmak isteyen bireylerin eğitim durumlarının da en az lise mezunu olması gerekir. Ortaokul mezunu olan kişiler, itfaiyecilik eğitimi alsalar bile birer itfaiyeci olamazlar.
İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet ediyor olmak
- Herhangi bir şekilde kamu haklarından ve vatandaşlık haklarından mahrum olmamak
- Türk Ceza Kanunu’nda yer alan hükümler gereğince herhangi bir nedenden ötürü 1 yıldan daha fazla hapis cezası almamış olmak
- Herhangi bir yüz kızartıcı suça bulaşmamış olmak
- Erkek itfaiyeci adaylar için en az 167 cm uzunluğa sahip olmak ve boy ile kilo endeksine uygun kriterlerde olmak
- Kadın adaylar için en az 160 cm uzunluğa sahip olmak ve boy ile kilo endeksine uygun kriterlerde olmak
- Sağlık Bakanlığı’ndan tam teşekküllü olarak, sağlık anlamında herhangi bir engel durumunun olmadığını gösterir sağlık raporuna sahip olmak
- İtfaiyecilik için girilecek olan sınav öncesinde 30 yaştan gün almamış olmak
- Erkek adaylar için askerliği yapmış olmak
- Başvuru öncesinde girilerek KPSS’den en az 70 puan alındığını gösteren belgeye sahip olmak
- Herhangi bir bulaşıcı hastalığa sahip olmamak
- Yükseklik korkusu ya da kapalı kalma fobisi gibi mesleğin yapılmasına engel olacak kriterlere sahip olmamak
İtfaiyeci olmak isteyen adayların başvuru süreleri Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girmeleri ile başlar. KPSS’ye girmeyen kişiler herhangi bir farklı nedenden ötürü başvuru yapmış olsalar bile, başvuruları geçersiz sayılır. 70 puan ve üzeri alan adaylar belediyelerin aradıkları itfaiye adayları arasında yer alabilir ve diğer koşullara uygunluk göstererek başvurularını gerçekleştirebilir.
Adaylık esnasında başvuruda bulunacak olan kişilerin belgelerinin eksiksiz olarak hazır bulundurulması gerekir. Bu esnada belgelerinde eksiklik olan kişilerin de yine başvuruları geçersiz olarak kabul görür.
İtfaiyeci Maaşları
İtfaiyeci olmak isteyen kişiler devlet memurları ile aynı sistemde maaş alacaklarını önceden bilmelidir. İtfaiyecilerin maaşları da her yıl memur maaşları gibi hesaplanır. Hükümet ile sendikalar arasında görüşmeler gerçekleştirilir ve imzalanana sözleşmeye istinaden itfaiye erlerine de aynı memurlar gibi yılda iki defa zam uygulanır.
İtfaiye erlerinin maaşları rütbelerine ve mezuniyet durumlarına göre değişir. Farklı statüde yer alan erlerin sahip oldukları rütbelere göre güncel itfaiyeci maaşları şu şekildedir;
- Derece ER- Lise ve Ortaokul Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.559,03 TL
- Derece ER- Lisans ve Önlisans Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.577,02 TL
- Derece ONBAŞI: Ortaokul ve Lise Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.650,94 TL
- Derece ONBAŞI: Lisans ve Önlisans Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.667,93 TL
- Derece ÇAVUŞ- Lise Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.650,94 TL
- Derece ÇAVUŞ- Lisans ve Önlisans Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.667,93 TL
- Derece AMİR- Önlisans Mezunu İtfaiye Eri Maaşı: 4.773,60 TL
- Derece AMİR- Lisans Mezunu İtfaiye Eri Maaşı 4.734,70 TL
İtfaiye erleri hem zor hem de riskli bir iş grubunda hizmet vermektedir. Büyük çoğunlukta yangınlarda söndürme ve yangında mahsur kalan yaralıları bölgeden tahliye etme görevini üstlenirler. Gerektiği durumlarda itfaiye erleri 7/24 görevleri başında kalırlar ve resmî tatillerde onlar için çalışma günü olabilir. İtfaiye personelleri 12 saatlik bir çalışmanın ardından 48 saat çalışmaya ara vererek tekrar çalışmalara katılmaktadır.
İtfaiyeci Olmak İçin Okunması Gereken Bölüm
İtfaiyeci olmak isteyen kişilerin belirli bir eğitime ve diplomaya sahip olması gerekir. İtfaiyeci olmak için okunması gereken bölüm, üniversitelerin iki yıllık bölümleri arasında bulunan Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümüdür. Bölüme kaydolan ve bölümü başarı ile bitiren öğrenciler KPSS’den 70 puan aldıkları taktirde ilgili belediyelere başvurularını gerçekleştirebilirler.
İtfaiyeci olmak için okunması gereken bölüm hangisi sorunun yanıtına cevap arayan kişiler bir diğer seçenekte herhangi bir lise ya da üniversite diploması ile de uygun aday kriterlerine sahip olabilirler. Lise diploması veya üniversiteden Önlisans ile lisans diplomasına sahip olan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda KPSS’den en az 70 puan alarak itfaiyecilik için başvuruda bulunabilirler. Başvuru aşamaları tamamlandıktan sonra seçmelere katılan adaylar arasından uygun görülen kişiler itfaiye eri olarak seçilir.
İtfaiye eri olarak seçilen kişiler, göreve başlamadan önce bir dizi eğitime tabi tutulur. Zorlu koşullarda gerçekleştirilen itfaiyecilik eğitimlerinin ardından bu eğitimlerden de başarı ile geçen kişiler itfaiye eri olarak, tercih ettikleri belediyelerde göreve başlayabilir.
İtfaiyeciler Ne İş Yapar?
İtfaiyeciler ne iş yapar sorusu bu mesleği tercih etmek isteyen kişiler tarafından araştırılır. Genel anlamda yangın söndürmek ile görevli olan itfaiyecilerin mesleklerine tanımlı diğer görevleri şu şekildedir;
- İtfaiyeciler, herhangi bir yangın ihbarında kısa süre içerisinde olay yerinde hazır bulunur ve yangını söndürmek için gerekli müdahalelerde bulunur.
- Yangın ve daha birçok farklı nedenden ötürü olay yerine ulaştıkları andan itibaren olayda yaralanan kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak için gerekli önlemleri alır.
- Küçük, orta ya da büyük çaplı olarak gerçekleşen doğal afetlerde arama kurtarma ekipleri ile iş birliği yapar ve ekipler ile birlikte afetten zarar gören afetzedelerin yardımına koşar.
- Arama kurtarma çalışmalarında hazır bulunan itfaiye erleri, AKUT ekipleri ile iş birliği içerisinde hareket eder ve ekiplerin yönlendirmeleri ile olay yerinde acil müdahalede bulunurlar.
- Yangın ve daha birçok farklı acil durumda, bölgede zarar gören yaralıların hastaneye ulaştırılmasında etkin bir rol üstlenirler. Gerekli olduğu durumlarda olay yerinde ilk müdahaleyi de yapan itfaiye erleri, hastaların hastaneye kadar risksiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılmasını sağlarlar.
- Trafik kazalarında görev alan itfaiye erleri olay yerinde gerekli olacak ilk yardım hizmetini yaralılara sunar ve yaralıların hastaneye kadar güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlarlar.
İtfaiyeci Olmak İçin Başvurular Nasıl Yapılır?
İtfaiyeci olmak için başvurular nasıl yapılır diye merak edenlerin ilk yapması gereken bütün evraklarını eksiksiz olarak tamamlamaktır. Evraklar hazır olduktan sonra başvuruyu yapacak kişiler, hangi belediyeye başvuru yapılacaksa o adreste hazır bulunur. Evraklar belediye çalışanlarına teslim edilir ve ardından belediyenin itfaiye kadrosuna başvuru yapılacağı belirtilir. Belediye görevlisinin vereceği itfaiye eri olma başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurulur. İsim, soy isim ve imza ile form görevliye teslim edilir.
Başvuru aşamasının ardından belediye tarafından uygun bulunan adaylar, alım dönemlerinde mülakata çağırılır. Randevu için planlanan tarihte kililer belediyede hazır bulunarak mülakatlara katılır. Mülakat sürecinin tamamlanmasının ardından, belediye duyurularında, itfaiyecilik alımları ile ilgili açıklamalar yer aldığında, itfaiyeci olma hakkını elde eden kişilerin listesi yayınlanır. Alım için uygun görülen kişiler işe başlama tarihinde belediyede itfaiye eri olarak çalışmaya başlayabilir.
Kadın İtfaiyeci Nasıl Olunur?

Kadın itfaiyeci olmak isteyen adaylar, uygun niteliklere sahiplerse KPSS Sınavı sonuç belgesi ve diğer evrakları ile belediyelere başvuruda bulunabilirler. Başvuru için kadın adayların en az lise mezunu olmaları gerekir. Lise, Önlisans ya da lisans diplomasına sahip olan kadınlar, KPSS ‘den en az 70 aldıklarını gösterir belgeleri ile gerekli başvuruyu gerçekleştirebilirler.
Kadın itfaiyeci nasıl olunur sorusuna yanıt arayanlar için en önemli kriterlerden bir tanesi boy ve vücut endeksine uygunluk sağlamaktır. 160 cm üzerinde olan ve vücut kitle endeksi değerleri normal olan kadınlar gerekli sağlık muayenesinden geçerek diğer evrakları ile birlikte itfaiye eri olmak için başvuruda bulunabilirler.
İtfaiyeci Nasıl Olunur Diyenlere Öneriler
İtfaiyecilik, yüksek risk içeren bir meslektir ve üst düzey cesaret gerektirir. Hemen her görevde büyük bir mücadele içerisine giren itfaiye erleri birçok durumda insanların hayatlarını kurtarmak için can ve başla mücadele eder. Her türlü doğa olayında olay yerine ilk ulaşan ekiplerden birisi olan itfaiyeciler her türlü yaşam koşullarında her daim en yüksek performansı gösteren ve hayatlarını ortaya koyan kişilerdir. İtfaiyeci nasıl olunur diyenlere öneriler bu zorlu yolda adeta onlar için bir bakış açısı olur ve görevleri boyunca onlara kim olduklarını hatırlatır.
İtfaiyeci nasıl olunur diyenlere öneriler şu şekilde sıralanabilir;
- Gerçekten İtfaiyeci Olmak İstediğinizden Emin Olun
İtfaiyecilik, her daim özveri ve çok yoğun çalışma gerektirecek bir meslektir. İtfaiyeci olmak isteyen kişilerin başvuru öncesinde bu mesleği yapabileceklerine dair kendilerine güvenmeleri ve inanmaları gerekir. İtfaiyeci olma koşulları birçok kişi için uygunken, itfaiyecilik yapmak birçok kişiye uyun bir meslek değildir. Mesleğe başlandıktan sonra yeterli özveriyi sağlayamayan ve mücadeleyi gösteremeyen kişiler, beklenmedik sonuçlar ile karşılaştıklarında büyük bir yıkım yaşayabilir. Bu anlamda başvuru öncesinde bu mesleğin yapılmak istendiğine dair mutlaka iyice düşünülmeli ve öyle karar verilmelidir.
- En Zorlu Yaşam Koşullarda Çalışacağınızı Unutmayın
İtfaiyeci olmak istiyorsanız, daima en zorlu yaşam koşullarında mücadele vereceğinizi bilmelisiniz. Yangına müdahale anında boyunuzu aşacak alevlerin arasına dalmak zorunda kalacak ve afet bölgelerinde yaralıları kurtarmak için adeta zamanla yarışacaksınız. Daha birçok farklı alanda göstereceğiniz performans, çoğu zaman bir başka insanın hayatı için büyük bir rol oynayacak. İtfaiyeci olmak için karar vereceğiniz aşamada bütün bu etkenleri göz önünde bulundurmalısınız.
- Mücadeleci Bir Ruha Sahip Olun
Meslek hayatınız boyunca bir an bile olumsuzluğa kapılmadan sürekli olarak görevinize motive bir şekilde itfaiye eri mesleğinizi sürdürmeniz gerekir. Acil durumlarda size ihtiyacı olan insanlar ya da başka bir canlılar olabileceği gibi, çoğu durumda ormanlık alanların yağın söndürme çalışmalarında da görev alabilirsiniz. Motivasyonunuzun düşük olduğu durumlarda ekip çalışmasına olumsuz katkıda bulunabileceğiniz gibi, ileride pişman olacağınız birçok hataya da neden olabilirsiniz. Bu nedenle her açıdan görev yerinde gerekli sorumluluğu alabileceğinize ve her koşulda bu mesleği kendinize güvenerek sürdürebileceğinize inanmanız gerekir.
- Her Türlü Sonuca Karşı Hazırlıklı Olun
İtfaiyeci kariyeriniz boyunca, her zaman istediğiniz sonuçları elde edemeyebilirsiniz. Bazı durumlarda beklenmedik olaylar ile karşılaşabileceğinizi unutmamalısınız. Bazen olay yerine geç ulaşabilir veya müdahale için geç kalabilir ve can kayıpları ile karşılaşabilirsiniz. Daha kötü durumlarda can kaybına siz de neden olabilirsiniz. Her durumu göz önüne almalı ve her türlü sonuca karşı güçlü durmalısınız. Olay yerlerinde size ihtiyacı olan insanların size güvendiklerini ve sizi umutsuz görmek istemediklerini bilmeli ve bu psikoloji ile çalışmalarınızı yılmadan sürdürmelisiniz.
Okuyunuz: Pilot Nasıl Olunur