Kredi borcunuzu ödeyemediniz ve ne olacağını merak ediyorsunuz?En çok sorulan sorulardan biriside eve haciz gelir mi? Mal Beyanı vermezsek ne olur? Varlık Şirketine borcumuzu ödemezsek ne olur? Yani kısacası kredi borcu ödenmezse ne olur? Şimdi arkanıza yaslanın ve yazımızı sonuna kadar okuyun.Borcunuzdan dolayı panik yapmanızı gerektiren bir durum yok.Hukuki haklarınızı bildikten sonra emin olun hiç bir sıkıntı yaşamayacaksınız.Unutmayın tek borçlu olan siz değilsiniz, ya da borcunu ödemekte sıkıntı yaşamak.Sizin için her senaryoyu aşağıda anlatacağız.Siz kendiniz için uygun olanları uygulayın.
Not: Bu yazı borcu ödememeye teşvik edici bir yazı değildir.Borcunu ödeme imkanı olmayanlar için hukuki haklar doğrultusunda hazırlanmıştır.
Kredi Borcu Ödenmezse Ne olur
İçindekiler
- Kredi Borcu Ödenmezse Ne olur
- a) 1. Ay Borcunuzu Ödemediniz?
- b) 2. Ay Borcunuzu Ödemediniz?
- c) 3. Ay Borcunuzu yine ödemediniz?
- d) Son 10 Günlük Tanınan süre bitti.Haciz Aşaması?
- Tehditlerden Kurtulmak İçin Ne Yapmalısınız?
- Haciz Aşaması Nasıl Olur?
- Kredi Borcu Ödeyemeyenler İçin Senaryolar
- 1)Kirada oturuyorsunuz ve Ev de Eşyalarınız Mevcut?
- 2)Maaşlı bir çalışan iseniz Maaşınıza Haciz gelir mi?
- 3)Banka Hesabı ya da Kredi Kartı Kullanabilir miyim?
- 4)Ailenizin Evine Haciz Gelir mi?
- 5)Evliyseniz Eşiniz (mal varlığı) ile Haciz Konusunda Sıkıntı Yaşarmısınız?
- Kredi Borcunuzu 5 Yıl Boyunca Ödemediniz Ve Haciz Uygulanmadı?
- Varlık Şirketleri İle Borç Anlaşması?
- Kredi Borcu 10 Yıl Ödenmeze Ne olur?

Bankadan kredi çektiniz ve borcunuzu ödeyemiyorsunuz.Peki ne olacak, nasıl bir aşama yaşayacaksınız?Tabi hepimizin bildiği gibi önce bankada çalışan çağrı merkezi çalışanı tarafından aranılmayı başlanacaksınız.Ancak bunlar nasıl hangi aşamada olacak, daha detaylı olarak anlatalım size.Kredi borcu ödenmezse ne olur diye merak edenler sırasıyla aşağıdaki senaryoyu yaşayacaktır.Siz borçlu olma konusunda tecrübeli olmayabilirsiniz, ancak bankalar borcunu tahsil etme veya tahsil edememe konusunda tecrübelidir.
a) 1. Ay Borcunuzu Ödemediniz?
İlk ay kredi borcunuzu ödemediğiniz zaman bankalar tarafından aranmaya başlarsınız.Banklara kredi kartı borcunu ödemeyen müşteriyi sever.Ancak bu kredi borcu için geçerli değil.Kimi bankalar 3 gün içerisinde, kimisi ise en geç 15 gün içinde sizi borcunuz için arar.Tabi bu arama kibar bir dille yapılır.Şu kadar borcunuz vardı unutunuz mu acaba diye.İlk ay borcunuzu ödemediğiniz taktirde, faiz dışında bir problem yaşamazsınız.
b) 2. Ay Borcunuzu Ödemediniz?
2 ay üst üste borcunuzun vadesi geldi ve ödemediniz.Kredi borcu ödenmezse ne olur diyenlerin en çok panik yaptığı ay bu ay diyebiliriz.Çünkü banka tarafından yapılan aramalar sıklaşmaya başlayacaktır.Ancak ödeme gücünüz yok ise hiç panik yapmayın.İsterseniz arayan müşteri temsilcisine bunu bildirin, ya da telefonlara hiç bakmayın.Faiz artışı dışında değişen her hangi bir şey olmayacaktır.
c) 3. Ay Borcunuzu yine ödemediniz?
3 aylık dönem banka için size tanınan son dönemdir.Yani 90 gün.Bu süreyi doldurduğunuz zaman banka haciz işlemlerini başlamak için faaliyete geçecektir.Tabi 90 gün dolduktan sonra size son 10 günlük süre daha tanınacaktır.Bu süre zarfında sadece müşteri temsilcisi değil, çözüm merkezi de devreye girecektir.Taksitlendirme, erteleme gibi seçenekler size sunulacaktır.Tabi burada seçeneklerin cazip gelmesi size bağlı.Ödeyecek durumunuz var ise değerlendirebilirsiniz.Yok ise yazımızı okumaya devam ediniz.
d) Son 10 Günlük Tanınan süre bitti.Haciz Aşaması?
Banka bu aşamadan sonra dosyanızı anlaşmalı olduğu hukuk bürosuna verir.Hukuk bürosu ile bankanın çalışma prensibi biraz farklıdır.Yani banka Kurumsal imajını korurken, hukuk bürosu bu konuda hiç bir endişe duymaz.
Hukuk bürosu dava açmadan önce sizinle tehdit eder gibi konuşmaya başlar.Çünkü sizi mahkemeye verseler, yani haciz yoluna gitseler, üzerinize bir şey yoksa tahsil edemeyeceklerini bilirler.Bu nedenle ilk aşama mümkün mertebe sizi tehdit etmeye başlarlar.Hapis yatacaksınız, ailenizin mallarını haciz edeceğiz, hakkınızda arama çıkartılacak v.b akla hayale gelmeyecek yalan tehditler.Öncelikle size şunu söyleyelim.Bu tehditlere hiç kanmayın ve papuç bırakmayın.
Sizi arayıp bu tarz konuşan kişileri tanımak istermisiniz?Yani hukuk bürosu tahsilatçılarını.Açın herhangi bir kariyer sitesini ve hukuk büroları ilanlarına bakın.İlk okul veya lise mezunu tahsilatçı arıyoruz diye ilan vermişlerdir.Bu tahsilatçı arkadaşlar hukuk bürosu ile düşük maaş+komisyon usulü çalışırlar.Yani size o parayı ödetmeleri demek, para kazanmaları anlamına geliyor.Tabi söz konusu para olunca da iş ahlakı diye bir şey kalmıyor.Sizden para alabilmek için tehdit üzerine tehdit yağdırıyorlar.
Tehditlerden Kurtulmak İçin Ne Yapmalısınız?
Yukarıda hukuk bürosu tahsilatçıları ile ilgili yazdıklarımızı okudunuz.Öncelikle panik yapmayın bu konuda.Açıkça ödeyecek gücüm yok deyin ve kanunları bildiğinizden bahsedin.Eğer bir daha tehditkar konuşursalar yarın savcılığa gideceğinizden de bahsedin.Ya da hiç telefon ile uğraşmadan hukuk bürosuna gidip yüz yüze konuşun.Haciz işlemlerine bir an önce başvurmalarını söyleyin.
Haciz Aşaması Nasıl Olur?
Sizin adınıza alacak tahsil davası açılır.Dava açıldıktan sonra sizden mal beyanı istenilir.Mal beyanı vermeyenler için 3 aylık bir hapis cezası vardır.Bu nedenle mutlaka mal beyanı verin.Mal beyanında üstünüze bir mülk var mı, ya da geliriniz var mı gibi sorular sorulur.Bunu dilekçe olarak verirsiniz.Daha sonra ise haciz işlemleri başlar.Eğer üstünüze kayıtlı bir varlık var ise tahsilat yoluna gidilir.Tabi bu konuda farklılıklar mevcut.Kredi borcu ödenmezse ne olur diyenler için en çok sorulan sorulara geçerek bunu cevaplayalım.
Kredi Borcu Ödeyemeyenler İçin Senaryolar

1)Kirada oturuyorsunuz ve Ev de Eşyalarınız Mevcut?
Evinizdeki temel geçim malzemelerinin hiç birine haciz konulamaz.Bu Ticaret Kanununda yer alan bir hükümdür.Yani evinizdeki beyaz eşyalarınız, oturma grubunuz, televizyonunuz hacze tabi olamaz.Ancak 2 adet televizyonunuz var ise birisi haciz edilir.2 buzdolabınız var ise birisi alınır.
2)Maaşlı bir çalışan iseniz Maaşınıza Haciz gelir mi?
Sizi geçindirecek bir rakamın mutlaka cebinizde kalması gerekir.Bu kanunla tescillenmiş bir maddedir.Bu nedenle net ücretin sadece %25’ine haciz uygulanabilir.Yani maaşınızın 4 te 3 ü yine elinizde kalacaktır.Eğer sigortalı bir çalışan değilseniz ve banka hesabınıza yatırmıyorsanız maaşınızı haciz uygulanamaz.
3)Banka Hesabı ya da Kredi Kartı Kullanabilir miyim?
Bankalar tarafından kara listeye alınırsınız.Bu nedenle kredi kartı size verilmez.Banka hesabı ise açtırmakta özgürsünüz.Ancak yatıracağınız tutar direkt bloke edilerek, hacze konu olacaktır.
4)Ailenizin Evine Haciz Gelir mi?
Ailenizin evine haciz uygulanamaz.İkamet adresiniz orada olsa dahi haciz edilemez.Burada bazı avukatlar hukuka aykırı davranıp, eşyaların haciz edileceğini söyler.Ancak buna inanmayın.Siz sadece kendinize ait sadece giyim eşyaları olduğundan bahsedin.Diğer türlü hiç bir sıkıntı yaşamazsınız.
5)Evliyseniz Eşiniz (mal varlığı) ile Haciz Konusunda Sıkıntı Yaşarmısınız?
Evlilikten sonra alınan tüm mal varlıkları hacize konu olabilir.Ancak evlilikten önce sahip olunan mallar haciz edilemez.Örneğin Eşinizin üzerine bir ev aldınız ve sizin adınıza haciz geldi.Haciz sonucu ev satılır ve size ait olan hisseye haciz uygulanır.
6)Kredi borcu ödenmezse ne olur diyenlerin en çok merak ettikleri soruları yanıtladık.Burada olmayan ve aklınıza takılan sorular var ise yorumlar bölümünden sorabilirsiniz.Şimdi Varlık Şirketleri bölümü kısmına geçelim.
Not: Hukuk şirketleri borcunuzu taksitlendirelim derse, ödeyecek gücünüz var ise yapın.Yoksa sakın böyle bir şeyi kabul etmeyin.Borcunuzu ödemediğiniz taktirde, anlaşmaya aykırı davranmaktan hapis cezası yatabilirsiniz.
Kredi Borcunuzu 5 Yıl Boyunca Ödemediniz Ve Haciz Uygulanmadı?

Tahsil edilemeyen borçlar bankalar tarafından zarar olarak bilançoya işlenir.Zaten bankalar yıllık %2 gibi bu tarz tahsil edilemeyen borçlar hesabına sahiptir.Tahsil edilemeyen borç varlık şirketine satılır.Bu satış çok uygun bir fiyata yapılır.Örneğin 100 bin TL borcunuz var ise bu borç 5 bin TL veya daha düşük bir rakama varlık şirketine satılır.Bu aşamadan sonra sizin muhatabınız varlık şirketidir.
Varlık Şirketleri İle Borç Anlaşması?

Varlık şirketi sizinle hukuk bürolarının konuştuğu gibi konuşmaya başlar.Borcu tahsil etmek için bin takla atarlar diyebiliriz.Tabi siz onlara da ödeme gücünüzün olmadığını söyleyin.Tabi erken pes etmeyeceklerdir.Kimi varlık şirketi uygun bir fiyata kapatmayı teklif eder.Aslında bunu çoğu şirket yapar.Eğer size uyarsa kabul edip borcunuzu kapatın.Eğer ödeyecek gücünüz yok ise kabul etmeyin.
Kredi Borcu 10 Yıl Ödenmeze Ne olur?
Bir 5 yıl boyunca da varlık şirketine borcunuzu ödeyemediniz.Artık borcunuz zaman aşımına girmiştir.Bankalar tarafından siciliniz temiz görünYeniden kredi talebinde ve hesap talebinde bulunabilirsiniz.
Kredi borcu ödenmezse ne olur diye merak edenler için Yeni Borçlar Kanunu kitabından ve resmi gazeteden aldığımız bilgilerle size gerçekleri aktarmaya çalıştık.Yazımızı beğendiyseniz paylaşarak destek olabilirsiniz.