Kuzey Kore’de Yaşam | Nüfusu, Ekonomisi ve Başkenti

881

Kuzey Kore 1915’ten 2. Dünya Savaşı’nın sonuna kadar Japonya’nın sömürgesinde olan bir ülkeydi.İkinci dünya savaşından sonra ülke komünist işçi partisi ile yollarına devam etti.Şuan katı komünist, markist ve leninist ilkeler ile yoluna devam ediyor.1950’li yıllarda meydana gelen savaşta 3 milyon insanın ölmesi ve ülkenin %80’inin yok olması ile Kuzey Kore’de yaşam şartları da kötüleşmeye başladı.Kıtlık ülkenin her zaman sorunu haline geldi.

 

1991 yılına kadar Sovyetler Birliği desteği ile ayakta kalmayı başardı.Sovyetler Birliği ekonomi modelini kendine örnek adlı.Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Çin ile yakınlaşmaya başladı.Aynı zamanda Güney Kore ile müzakereler yapmayı deneseler de bu konuda uzlaşma sağlanmadı.Kuzey Kore için 1991 sonra inişli ve çıkışlı oldu.Ülke doğal kaynak zenginliğine rağmen sürekli kıtlıklar ile mücadele etti.Peki Kuzey Kore’de yaşam bu gelişmelerden nasıl etkilendi?

 

Kuzey Kore’de Yaşam

Kuzey Kore de yaşam
Kuzey Kore’de yaşam

Kuzey Kore halkının büyük çoğunluğu liderine sadık bir hayat yaşıyor.Dış dünyaya tamamen kapalı ve gizemlerle dolu.Ülke de yoksulluk yüksek seviyede.Bir insanın aylık geliri 4 dolar civarı.İnsanlar yoksulluklarını gizlemek için ellerinden geleni yapıyor.Bu özellikle devlet eliyle destekleniyor.Bir dönem bunun için Güney Kore sınırına bir şehir oluşturulmuş.Rengarenk be ışıklarla dolu bir şehir.Mutlu ve zengin bir yaşamın olduğu gösterilmeye çalışılmış.Ancak Kuzey Kore’de yaşam bu şekilde ilerlemiyor.

Kıtlık dolayısıyla çimen yiyen insanlarla karşılaşabilirsiniz.Ortalama yaşam 65 yıl.Çocuk ölümleri ise oldukça fazla.Buna rağmen halkın Kuzey Kore Lideri’ne karşı olan sevgisi azalmamış denilebilir.Dış dünya ile soyutlandığı için halk Kore’nin bölündüğünü dahi bilmiyor.Kuzey Kore halk tarafından Demokratik Kore Cumhuriyeti olarak bilinir.Devlet TV ve Radyo üzeriden sürekli proponganda yapar.

 

Katı bir yönetim şekli olan Kuzey Kore’de kanunlar da bu şekilde biçimlendirilmiş.Devlete olan sadakat halkın yaşam biçimini belirler.Sadık ve güvenilir insanlar başkent Pyongyang da yaşar.Pyongyang da yaşam diğer şehirlere göre farklıdır.Ancak bir turistin bakacak olursanız sıkıcı.Tabi insanlara göre Kuzey Kore’de yaşam en iyi başkentte.Tiyatrolar, sinemalar, restoranlar ve arabalar bu şehirde yer alır.

 

Kuzey Kore’nin bu kadar geri kalmasının nedenlerinden en büyüğü Amerika’dır.Ülkeye yıllar boyunca ambargo uygulaması tek sorun değil.En büyük problem savaş sırasında ülkenin materyallerinin %90’ını kullanılmayacak hale getirmesi.Fabrikalar, motorlu araçlar, tren sistemi, okullar, hastaneler savaş zamanında tamamen yıkılmıştır.Kuzey Kore’de yaşam hala savaşın izlerini taşır.Ülke Çin’in yardımları ile ayakta kalıyor.Tabi bir de ihracat faaliyetleri ile.

 

Kuzey Kore Ekonomisi

Kuzey Kore Ekonomisi
Kuzey Kore Ekonomisi

Kuzey Kore yıllık 40 miyar dolar ihracat, 36 milyar ithalat yapan bir ekonomiye sahip.Ekonomik ilişkileri Çin ve Rusya ile sınırlı diyebiliriz.Tabi Japonya, Almaya ve Güney Kore ile gizli ticari faaliyetler de yürütülmektedir.İş gücünün %65’i ağır sanayi üretiminde kullanılır.İhracatının büyük kısmını deniz ürünleri ve orman ürünleri oluşturur.Ağır sanayi de kauçuk, tekstil, askeri ürünleri, petrol ve madencilik faaliyetleri yapılır.

Ülke 1997 yılında Fransa, Avusturya , Çin ve Japonya gibi ülkelerden borç alıp ödeyememiştir.Daha sonra ise bu borcu ödemeyi red etmiş.Bu tarihten sonra hiç bir ülke tarafından borç verilmeyen bir ülke haline gelmiş.2000 yılında ise Çin’in yarı sosyalist rejimini destekler yasalar çıkmış.Bu yasa ile mülkiyet hakkı yasaları gevşetilmiş.Buna rağmen Kuzey Kore Ekonomisi en fazla %0.5 büyüme yakalayabilmiş.

 

Ülke aynı zamanda Uranyum, hidroelektrik, çinko, bakır, gümüş, demir, manganez ve altın gibi cevherler bakımından zengindir.Bu madenlerin çıkarılması için yeterli teknolojileri yok.Çıkarılan madenler de ülkenin ihracatında büyük rol oynar.Sanayi ve ticaret devletin kontrolü altındadır.Katı disiplin ve sıkı yönetim anlayışı Kuzey Kore Ekonomi faaliyetlerinde etkilidir.Fabrikalar da ve madenlerde devlet radyosu ve propaganda materyalleri bulunur.Kuzey Kore’de yaşam ekonomik faaliyetlerden dolayı olumsuz etkilenir.Her gün 10 binlerce işçi Çin’e devlet tarafından çalışmaya gönderilir.İşçi maaşlarının büyük bölümünü devlet alır.

 

Kuzey Kore Şehirleri

Kuzey Kore Şehirleri
Kuzey Kore Şehirleri

Kuzey Kore’nin en büyük Şehri Pyongyang‘dır.Taedong nehri üzerine  kurulmuştur.Diğer şehir ise başkentten tamamen farklıdır.Ülke Coğrafi olarak dağlık ve tek düzlük olan yer başkenttir.Başkentin bu kadar kalabalık olmasında hem düz olması, hem de devlet politikaları etkilidir.

 

 

Kuzey Kore Başkenti Pyongyang

Kuzey Kore Başkenti Pyongyang
Kuzey Kore Başkenti Pyongyang – Kuzey Kore’de Yaşam

Kuzey Kore’nin Başkenti Pyongyang yaklaşık 3 milyon nüfusa sahiptir.Şehir oldukça lüks ve modern bir görünüme sahip.Metro hatları gelişmiştir.Şehir de sinema salonları, opera, tiyatro, alış veriş merkezi, restoranlar, berber ve aklınıza gelebilecek her şeyi bulabilirsiniz.Ancak buna rağmen sıkıcı olmaktan çıkmayan bir şehir.Nedeni sadece gösteriş amaçlı böyle inşa edilmiş olması.

Sanayilerin, demir çelik fabrikalarının ve santrallerin çoğu bu şehirde.Adeta işçi cenneti.Komünizmi rol model olarak göstermek için inşa edilmiş.Seçkin aileler ve devlete sadık olanlar yaşar bu şehirde.Arabaların ve bisikletlerin çoğu bu şehirde yer alır.Ülkenin en büyük, en modern üniversitesi de bu şehir de yer alır.Burada ki üniversiteleri bitirmek halk için büyük bir onur kaynağı.

 

Kuzey Kore Pyongyang da oteller ve rezidanslar inşa etmiştir.Bu inşaatların çoğu ekonomik krizden dolayı yarım kalmış.Aslında ekonomik kriz bu inşaatlardan dolayı yaşanmış.Alınan 7 milyar dolar borç ödenemeyince, iflasın eşiğine gelmiş.Tabi Kuzey Kore’de yaşam bundan fazlasıyla etkilenmiş.Kıtlık nedeniyle ölen insan sayısı artmıştır.

 

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang kışın -8, yazın ise ortalama 21 derecedir.Bunun nedeni düz bir ova olması.Etrafında rüzgarı kesecek yapılar yoktur.Tarım faaliyetleri de bu durumdan nasibini alır.

 

Kuzey Kore Hamhung Şehri

Hamhung Kuzey Kore’nin en büyük ikinci şehri.Tarih boyunca sanayi, kimya endüstrisi ve ticarete ev sahipliği yaptı.Ancak bu şehir Amerika ile yapılan savaştan en çok etkilenen şehir oldu.Düz bir şekilde Kuzey Kore’nin elinde kaldı.1960 yılına kadar tekrar onarılmayı çalışıldı.Şimdi ise kimya sanayisi ve gıda işletme tesislerine ev sahipliği yapmakta.Toplam nüfusu 1 milyon civarı.3 büyük okul ve bir tıp fakültesi var.Tekstil ve makine sanayi de bu şehirlerde yer almaktadır.

 

Kuzey Kore Chongjin Şehri

Kuzey Kore’nin en büyük 3. şehridir.Aynı zamanda bir liman kenti.Japonya sömürgesi iken, petrol üretimi, demir çelik üretimi ve ev malzemeleri üretimi konusunda merkez haline gelmişti.Şimdi ise Çelik üretiminde lokomotif görevini görmektedir.Kore’nin kuzeyinde yer alır.Demir yolu ile bağlantı kurulan bir şehir.Aynı zamanda Liman şehri olduğu için gemi üretimi de gelişmiştir.Balıkçılık faaliyetleri de yapılmakta.Nüfusu ise 900 bin civarı olduğu bilinmekte.

 

Kuzey Kore Wonsan Şehri

Başkent Pyongyang ile arasında 80 mil bulunmaktadır.Demir yolu ağı oldukça gelişmiş bir liman şehridir.Şehrin en önemli geçim kaynağı balıkçılık.Sıcak ve Soğuk suyun döngüye girdiği bölgede olması nedeniyle balık türü bakımından zengindir.Balıkçık endüstrisi de oldukça gelişmiştir.Ahtapot, kum balığı, yılan balığı, ringa ve polin ihracatında önemli rol oynamaktadır.Bunun yanında sanayi üretimi de yapılır.Tuğla, gemi, lokomotif, tekstil ve gemi sanayi bunlardan bir kaçı.

 

Kuzey Kore’de ki Diğer Şehirler

Kuzey Kore deki Diğer Şehirler
Kuzey Kore’de ki Diğer Şehirler

Haeju, Hyesan, Kimchaek, Sinuiju, Najin, Nampo” Kuzey Kore’nin diğer büyük şehirleridir.Bu şehirlerin hepsi sanayi bölümünden gelişmiştir.Hyesan en soğuk şehir.Kağıt ve Kereste üretimi yapılır.Kışın sıcaklık -45 dereye kadar düşer.Kimchaek şehri ise maden yataklarının en zengin olduğu şehir.Japonya sınırına yakın.Kuzey Kore’de yaşam homojen dağılmamıştır.Ancak sanayi konusunda homojen bir ülke.Ülke kaynakları eşit dağılmadığı için refah seviyesi halka yansımamaktadır.

 

Kuzey Kore Nüfusu

Kozey Kore Nüfusu
Kozey Kore Nüfusu – Kuzey Kore’de Yaşam

Kuzey Kore’nin güncel olarak nüfusu 25 milyon.Nüfusun çoğunluğu başkent Pyongyang’da  yaşamakta.Bu şehrin nüfusu 3 milyon.Nüfusun %99 yerli, 50 bin civarı ise Çinli’dir.Çin’li nüfus çok eski zamanda yerleşmiş ve budist inançlarına devam etmiştir.

 

Kuzey Kore’nin Dini

Kuzey Kore Dini
Kuzey Kore Dini

Kuzey Kore komünist rejimle yönetilen bir ülke.Halkın dini inançları yok.Sadece yerel kültür ve değerlerine inanmaktadırlar.Onlar için yüce lider en büyük inançları.Halkın bir kısmı budizm inançlarına göre yaşamına devam eder.Ülkede dini materyal bulundurmak yasak.Ülkede dini özgürlük var gibi gözükür ancak bu tamamen bir yanılsama.Hükümet sürekli komünist inançların propagandasını yapar.

 

Kuzey Kore Kadınları

Kuzey Kore Kadınları
Kuzey Kore Kadınları

Kuzey Kore kadınları ortalama yaşam ömrü 74 yıl.Kadınlar erkeklerle birlikte askerlik yapmak zorunda.Tabi erkeklerin yaptığı kadar uzun değil.Ancak savaş zamanı hepsi birer asker olarak kabul edilir.Ülkede kürtaj yasak.Kadınlar doğum kontrol yöntemlerinden faydalanamaz.Aynı zamanda kadın pedi bulunmamaktadır.Yenilenebilir pedler kullanılır.

 

Bazı kaynaklarda Kuzey Koreli Kadınların seks kölesi olarak kullanıldığından bahsedilmiş.Bu kadınlar özel olarak seçilip Kuzey Kore Lideri için hazırlanırmış.Hatta tecavüz oranının yüksek olduğu söylenir.Ancak korkudan dolayı çekinip, açığa çıkmasını engellermiş.(Huffing Post)

 

Kuzey Kore Erkekleri

Kuzey Kore Erkekleri
Kuzey Kore Erkekleri

Kuzey Koreli erkeklerin ölüm yaş oranı kadınlardan düşük.Bu yaş erkekler de 65.Erkekler kadınlar göre daha fazla çalışmakta.Erkekler için askerlik süresi 18 yaşından sonra 10 yıl olarak belirlenmiş.Askerlik erkekler için gurur kaynağı.Erkekler için aile içi şiddet oranı yüksek.Bunlar kamuya yansımamaktadır.Cinsiyet eşitliği var gibi gözükse de bu sadece bir yanılsama.Devlet üst birimlerinde Kuzey Kore Lideri Kim’in kardeşleri hariç kadın yok denilebilir.Ancak Kuzey Kore’de yaşam kuralları en çok erkekleri etkilemektedir.

 

Kuzey Kore Para Birimi

Kuzey Kore Para Birimi
Kuzey Kore Para Birimi

Kuzey Kore Para birimi olarak ”won” kullanılır.Ülkede bir çok döviz birimi mevcuttur.Ülkenin kuzeyin de yer alan serbest bölgede karaborsa olarak ticaret yapılır.Dövizlerin değeri arz talep dengesine göre belirlenir.Yani dalgalı kur ekonomisi mevcuttur.Ülke içinde ise para biriminin değeri dövizlere göre çarpıtılmıştır.1 ABD doları 2,15 won ile eş değer tutulmuş.Para biriminin üzerinde ülke kurucu liderinin resmi yer almakta.

 

Kuzey Kore Yönetim Şekli

Kuzey Kore Yönetim Biçimi
Kuzey Kore Yönetim Biçimi

Kuzey Kore işçi partisi 1948 yılından günümüze kadar Kore’nin politikasını belirleyici tek parti olmuştur.Ülkelerde meclis seçimleri yapılmaktadır.Tabi tek parti ile.Seçim her ne kadar yapılsa da yasama ve yürütme yetkisi başkandadır.Onun seçtiği meclis üyeleri tekrar seçilir.Halk bunu seçimlerde onaylar.

 

Kuzey Kore katı komünist bir yönetim anlayışına sahiptir.Ülke yönetimi ve ekonomisi tamamen develete bağlıdır.Vergi ve ihracat devletin ana geçim kaynağıdır.Ancak vergiler halktan alınmaz.Sadece ihracat yapanlardan tahsil edilir.Halk zaten devletin çalışanıdır.

 

On yedi yaşından büyük olanlar oy kullanabilir.Aynı zamanda meclis üyesi olarak seçilebilir.Bu meclis üyeleri yargı düzenlemeleri, anayasa maddeleri gibi devlet yürütmesinde rol alır.Tabi imza yetkisi başkandadır.

 

Kuzey Kore’de Eğitim

Kuzey Korede Eğitim
Kuzey Korede Eğitim

Kuzey Kore’de okuma yazma oranı %99 civarı.Fizik, matematik ve kimya alanında dersler verilmektedir.Eğitim alanında aynı zamanda Komünizm öğretileri propagandası yapılır.Ülkede 3 büyük üniversite var.Teori ve pratik eğitim ile içi içe.Öğrenciler sürekli fabrika gezilerine götürülür.Ülkede üniversiteyi bitirmek büyük bir onur kaynağı.Bilimsel toplantılar, sanat, müzik ve tartışmalar eğitimin içeriğinde yer alır.Ancak ideoloji dışına çıkılmaz.

İdeolojiye bağlı bir eğitim gerçekleştirilir.14 yaşında İngilizce zorunlu olarak öğretilir.İngilizce’nin yanında Almanca, Fransızca ve İtalyanca dil eğitimi de verilir.Zorunlu eğitim 11 yıldır.Eğitim 6 yaşında başlar.

 

Kuzey Kore Markaları

Kuzey Kore Markaları
Kuzey Kore Markaları

Kuzey Kore’nin kendisine ait büyük markaları yok.Asya ülkelerine genellikle fason üretim yapılır.Tekstil, aksesuar, maden, demir çelik ve balıkçılık ihracatında ilk 5 sırada yer alır.Ülke marka olarak kendi içinde bilinen markalara sahiptir.Bunlar:

  • Yeonghwa Motorları
  • DPR Kore Futbol Takımı
  • KBS Dünya Kupası(kendi aralarında yapılır)
  • Arirang(festival markalaşmış)
  • Sangkom
  • Ryongjin Kola
  • Orion Çikolota
  • Pyongyang Gazetesi
  • Hwiparam Otomotiv
  • Chunghwa Sigara

 

Kuzey Kore Gece Hayatı

Kuzey Kore Gece Hayatı
Kuzey Kore Gece Hayatı – Kuzey Kore’de Günlük Yaşam

Kuzey Kore’de gece hayatı oldukça sınırlıdır.Alkol içilebilecek restoranlar vardır.Gece hayatı sadece Pyongyang da otellerde yer alır.Gazinolar ve pub tarzı mekanlar.Bu mekanlar genellikle boş.Yangakkdo otel ve Koryo otel bu mekanlara sahip.Otel dışında ise müzik yapan yerler ve karaoke barlara denk gelebilirsiniz.Yerli halk için alkol sadece özel gülerde içilebilir.Kuzey Kore’de yaşam eğlence konusunda fazla seçeneklere sahip değil.Ülkenin çoğu bölgesinde elektrik dahi gece verilmez.Sık sık kesilir.

 

Kuzey Kore Ünlüleri

Kuzey Kore Ünlüleri
Kuzey Kore Ünlüleri

Kuzey Kore’nin en büyük ünlüsü şüphesiz kendi lideri Kim Jong-Un.Onun dışında müzik grupları ve sanatçıları vardır.Müzik grupları arasında en ünlü olanı Morangbong Band grubudur.Bu grup kadınlardan oluşmakta.Ülkeye ait pop ve kültür şarkıları söyler genelde.

 

Diğer bir ünlü ise Olimpiyat şampiyonu Om Yun Chol.Şampiyonada altın madalya kazanmış ve dünya rekoru kırmıştır.Kendi ağırlığının 3 katını taşıyarak bu rekora sahip oldu.Diğer ünlüler ise şu şekilde sıralanır:

  • Baik Bong – Ünlü Kuzey Koreli Yazar
  • Li Byong Uk – Olimpiyat Madalyası sahibi Boksör
  • Çene – Halk Arasında Ünlü Asker ve Politikacı
  • Choi Chol – Su Olimpiyat Madalyası Sahibi Boksör
  • Ryang Chun Hwa – Olimpiyat Madalyası Sahibi Halterci
  • Ryom Chun-Ja – Olimpiyat Madalyası Sahibi Voleybolcu
  • Ri Chun – Olimpiyat Madalyası Sahibi Voleybolcu
  • Ahn Eak Tai – Usta Besteci ve Koro Şefi
  • Ri Sung Gi – Ünlü Kimyacı
  • Li Gwang-Sik Olimpiyat Madalyası Sahibi Boksör

 

Kuzey Kore Komünist mi?

Kuzey Kore Komünist olarak bilinir.Ancak daha çok Marksist ve Leninist İdeolojiye göre yönetilir.Çin’in mevcut başarısından sonra yönetimde farklı kararlar alınmaya başlanmıştır.2000 yılında çıkan yasa ile yarı sosyalist bir hal almaya çalışmıştır.Bunun sonucunda özel mülkiyet kavramında esneme olmuştur.Ancak bunlar yeterli değil.Halkın alım gücü düşük, ve sıkı yönetim etkili olduğundan başarılı olmamıştır.Aylık gelirin 4 dolar olduğu ülkede ev fiyatları karaborsa üzerinden 40 bin dolar civarıdır.

 

 Kuzey Kore Savaş Uçakları

Kuzey Kore Savaş Uçakları
Kuzey Kore Savaş Uçakları

Kuzey Kore toplamda 944 savaş uçağına sahiptir.Bu uçakların çoğu eski eski Sovyetler döneminde kalma uçaklardır.Aynı zamanda Çin tarafından verilen uçaklara da sahiptir.Kuzey Kore kendi savaş uçaklarını üretebilecek teknolojiye sahip bir ülke.Toplamda ayrıca 118 adet helikopteri bulunmaktadır.Mikoyan Mig29 en iyi savaş uçağı listesinde yer alır.Filo büyüklüğü açısından dünya da 11. sırada yer alır.

 

Kuzey Kore Türkiye İlişkileri

Kuzey Kore ile Türkiye arasındaki ilişkiler Birleşmiş Milletler ve Nato kararı ile şekillenmektedir.İkinci dünya savaşı sonrasında Türkiye Güney Kore’nin yanında yer almıştır.Dünyaya tamamen kapalı bir ekonomi olan Kuzey Kore Türkiye ile herhangi bir ticari ilişkisi bulunmamaktadır.Son Kuzey Kore Lideri ise 2017 yılında Türkiye ile ilişkileri geliştirmek istedikleri konusunda açıklama yapmıştır.

 

Okuyunuz: Yeşil Pasarport Ücretleri ve Yenileme İşlemleri

 

Kuzey Kore Gerçekleri

Kuzey Kore Gerçekleri
Kuzey Kore Gerçekleri

Kuzey Kore’de Yaşam tahmin edildiği gibi değil.Dışarıdan bakıldığında kötü görülebilir.Ancak halk dışarıda ki yaşamı bilmediği için halinden memnun.Devlete olan güvenleri de tam.

 

Kuzey Kore üretim konusunda kendisine yetebilen bir ülke.Yerli otomobil, uçak, tekstil sanayi, kimya ve nükleer tesis gibi çoğu alanda kendini geliştirmiş.Kuzey Kore’nin bu kadar geri kalmasının en büyük nedeni 3 milyon kişinin öldüğü Amerika ile yaptığı savaş.Tabi bir de 100 yıl boyunca Japonya’nın sömürgesi altında yaşaması etkili olmuş.

Kuzey Kore’den çıkartılan madenler demir yolu aracılığıyla Japonya’ya taşınmış.İkinci Dünya savaşından sonra özgürlüğünü elde eden ülke Amerika yüzünden büyük bir yıkım yaşamış.Amerika ile yaptıkları savaş sonrası ülke elindeki kaynakların %90’ını kaybetmiş ve sıfırdan başlamıştır.Ülkeye ambargo uygulanması nedeniyle hala mevcut sıkıntıları yaşamaktadır.

 

Güncel olarak İtalya üzerinden sanat ürünleri ihracatı bile yapılmaktadır bu ülkeye.Ambargo uygulanmasaydı ülkenin kaderi belki daha farklı olabilirdi.Kuzey Kore’de yaşam bundan da nasibini almazdı.

 

Kuzey Kore Yemekleri

Kuzey Kore yemekleri
Kuzey Kore yemekleri

Kuzey Kore yemekleri genel olarak pirinç ve balıktan oluşur.Et ve yumurta pahalı olduğu için sadece lüks restoranlarda bulunur.Aynı zamanda yoksul olan halk yabani otlar da yemektedir.Erişteli pilav en çok yedikleri yemek.Yaşadıkları çevre felaketleri dolayısıyla tarım da düşük verim yaşanır.Güncel olarak gıda üretimleri kendilerine yetmez.Bazı bölgelerde gübre sıkıntısı dolayısıyla, insan dışkısının kullanıldığı söylenir.

 

Kuzey Kore’de yaşam,  Kuzey Kore Ekonomisi ve Kuzey Kore Nüfus Özellikleri ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Paylaşarak ya da yorum yaparak bizlere destek olabilirsiniz.

 

kaynak: national goegraphic

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here