Psikoterapi Nedir?

101

Psikoterapi bireylerin hayatta karşılaştıkları sorun ya da çözümsüzlükler karşısında kendilerini daha iyi tanıyarak süreçleri en az duygusal ve ruhsal hasarla atlatabilmeleri için uygulanan süreçlere verilen genel addır. Terapi sırasında, düşünceleriniz, ruhsal durumunuz, kişilik yapınız ve duygusal yapınız ile ilgili farkındalık kazanmanız amaçlanır. Psikoterapi kişilere kendi hayatlarının kontrolünü eline almayı ve karşılarına çıkabilecek zorluklarla sağlıklı şekilde mücadele etmeyi öğrenmelerinde destek sağlar. Birçok psikoterapi yöntemi mevcuttur ve bu yöntemlerin her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Online terapi şeklinde de ilerleyebilir yüz yüze olarak da. Sizin için en uygun olacak psikoterapi yöntemi kendi kişisel durumunuza bağlı olarak belirlenir. Psikoterapi; dil ve konuşma terapisi, psikolojik danışmanlık, psikososyal terapi ya da yalnızca terapi olarak da adlandırılabilir.

Terapi Ne İşe Yarar?

psikopterapi

Nora Psikoloji olarak danışanlarımıza İzmir’de yüz yüze, diğer iller için online psikolog desteği vermekteyiz. Terapi alan kişilerin seanslarına düzenli katılımları ile bir süre sonra bazı değişimler yaşadığı bilinir. Bu değişiklikler terapinin faydalarıdır. Terapi alan kişilerde şu değişimler gözlemlenir;

  • Zorluklar karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine
  • Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine
  • Kendileriyle ilgili mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını irdelemelerine
  • Geçmişten gelen acıları dindirmelerine
  • İletişim ve ilişki kurma yetkinliklerini geliştirmelerine
  • Gelecek ile ilgili hedeflerini belirlemelerine
  • Özgüvenlerini arttırmalarına
  • Mental sağlık sorunlarınıngetirdiği semptomlarla baş etmelerine
  • Korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine
  • Problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olur.

 

Kimler Terapi Almalıdır?

Sadece bir sıkıntısı ya da problemi olan kişiler terapi almalıdır düşüncesi tamamıyla hatalıdır. Terapi bir süreçtir. Bu süreçteki verimliliğin en önemli koşulu da kişinin kendiyle olan sürecidir.  Kişinin kendini tanıması, kendini kabullenmesi ve kendiyle ilgili hayat stratejisine sahip olması en önemli adımdır.  Bu sebeple herhangi bir sorun olmadan da terapi almak son derece normaldir. İzmir psikolog arayışınız varsa merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.

Terapist Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Terapi desteği almak istediğiniz alanda çalışan deneyimli ve uzmanlık sahibi bir terapist seçmelisiniz. Lisans mezuniyeti sonrası hangi alanda uzmanlaştığını araştırarak bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Diploma ve yeterlilik belgelerini sorgulamak, görmek istemek en doğal hakkınızdır. Bunu talep edebilirsiniz. Daha önce psikoloğa gitmiş çevrenizdeki kişilerden görüş alabilirsiniz. Hiçbir psikolog size %100 lük bir oranda sorununuzu çözerim diyemez. Böyle bir yaklaşımla karşılaşırsanız seçiminizi tekrar sorgulamanızı öneririz.

Psikoterapiden Beklenen Sonuçlar

Kimi durumlarda psikoterapi tamamen tedavi şeklinde yardımcı olmayabilir ama kişiye karşılaştığı zorluklar ile baş etme gücü verir. Nora Psikoloji olarak bizler süreçte şu durumlarla ilgili tavsiyelerde bulunmak isteriz:

  • Terapistiniz ile bu süreçte kendinizi güvende hissetmeniz son derece önemlidir. Kendinizi rahat hissedemiyorsanız başka bir terapistten destek alın.
  • Terapistiniz ile iş birliği içerisinde çalışın. Onun size destek olacağına güvendiğiniz zaman siz de kendisiyle bir takım gibi çalışabilirsiniz. Böylece sonuca daha hızlı ulaşmanız sağlanacaktır.
  • Açık ve dürüst olun. Psikoterapide başarı ancak kendinizi olduğunuz gibi anlatırsanız sağlanabilir. Terapistinizin, korkularınızı ve endişelerinizi bilmesine izin verin. Duygularınızı onun yanında açıkça dile getirmekten asla çekinmeyin.
  • Anlık sonuçlar beklemeyin. Duygusal sorunlar üzerine yapılan terapiler ilk seansta sonuç vermez. Terapiden ilk seansta sonuç alamayınca vazgeçmeyin.
  • Terapistinizin size seanslar arasında verdiği ev ödevlerinizi mutlaka yapın. Unutmayın iyileşme sadece terapistin ofisinde gerçekleşmez tedaviye yalnız olduğunuz zamanlarda da devam etmelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here