Su sondajı

134

 

Su sondajı yapılırken en önemli unsur sondaj tecrübesi olan ve gerekli sertifikalara sahip uzman kişiler tarafından yapılmasına dikkat edilmelidir. Su sondajına başlanmadan önce işin ve işçinin güvenliğinin alınması gerekmektedir.  Sondaj için iyi bir zemin etüdü yapılması gerekir, daha önce o bölgede yapılan sondaj kuyularıyla ilgili bilgi alınması gerekir. Su sondajının rahatlıkla yapılabilmesi için gereken makinalar ihtiyaca göre kamyon veya dorse üzerinde kullanılabilmekte rahatlıkla sondaj yapılacak olan bölgeye ulaşımı sağlanabilmektedir.

Su sondajı

Sondaj Makinaları

Sondaj makinaları, genel olarak petrol, doğalgaz, su benzeri kaynakların zeminin delinmesi yöntemiyle kullanılan makinalardır. Daha çok zeminin dikey bir şekilde delinmesi için kullanılan sondaj makinaları delme işlemini ucu keskin aletler yardımıyla yapmaktadır. Bazı durumlarda direk çıkarılmak istenen rezerve etki etmemesi için yatay bir şekilde delme işlemi gerçekleştirilir. Su sondajı yapılacak olan yerin derinliğine göre kapasitesinin belirlenip ihtiyaca göre bir sondaj makinası tercih edilmelidir. Acar kardeşler Sondaj makinalarının ürettiği kamyon üzeri, dorse üzeri ve jeotermal su sondaj makinaları sayesinde derinliklerine göre su sondaj işlemlerinize çözüm sağlamış olabilirsiniz.

Su Sondajı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Su sondajı yapılmadan önce gerekli incelemelerin yapılması gerekmektedir. Doğrudan kaynak suyuna sondaj yapıldığı takdirde toprağın çökerek suya karışmasına neden olunabilir. Aynı zamanda aynı bölgede farklı yerlere sondaj yapılacağında iki sondaj kuyusu arası mesafe normal şartlarda 500 metre olmalıdır. Gerekli izinler alınmadan yapılan su sondaj işlemlerine cezai müeyyideler uygulanmaktadır. Böylelikle bilinçsiz ve yanlış sondajın önüne geçilmiş olur. 10 metre derinliğin altındaki her artezyen kuyu işleminde Devlet Su İşleri Müdürlüğünden izin alınması zorunludur.

2022 yılında 167 Sayılı Yeraltı Suları Kanununun 8’inci maddesinin 18/a ve 18/b ceza maddelerine göre İzinsiz Kuyu açanlara uygulanacak olan idari para cezaları aşağıdaki gibidir:

DSİ’den İzin alınmadan kuyu açılması, su sondaj işlemi yapılması veya kasten yanlış bilgi verilmesinin cezası 3.469 TL ile 17.399 TL arasındadır. Bu kazıların yapılması ve kuyuların açılması su teminin amacını gütmemesi halinde bunlar hakkında belge aranmamakla beraber DSİ müdürlüğü talebi üzerine bilgi verilmesi mecburidir. Hükmüne aykırılık yani hükümlere de aykırı hareket edenlere arama, kullanma, tadil ve ıslah çalışmaları sırasında istenen şartları sağlamayanlar, başvuru formlarındaki belgeleri vermeyenlere 1.730 TL ile 6.952TL arasında bir cezai işlem uygulanmaktadır.

Su Sondajının Maliyeti

DSİ tarafından belirlenen fiyatlara göre güncel 2022 yılı için sondaj fiyatları metresi 150 TL ile 350 TL arasında değişmektedir. Yine söz konusu fiyat sondaj yapılacak olan zeminin koşul ve şartlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Uygun sondaj makinalarıyla su çıkarma sürecinin daha güvenli ve hızlı olmasını sağlamak için Türkiye sondaj firmaları arasında yer alan Acar Kardeşler Su sondaj makinalarını tercih edebilir ve daha detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here