Vizyon olmadan hedefler bir işe yaramaz.insanlar sizin hedeflerinizi takip etmezler, ancak vizyonunuza ortak olurlar.Eğer vizyon sahibi iseniz insanları kolaylıkla etkileyebilirsiniz.Vizyon nedir diye bir araştırma yaptığınızda karşınıza şirket vizyonları ile ilgili makaleler çıkacak.Ancak bireysel vizyon olmadan, şirket vizyonları bir anlam ifade etmeyecektir.Peki çok sık duyduğumu vizyon ve misyon kavramları nedir? Nasıl oluşturulur?

Bu kavramları açıklamadan önce size Elon Musk’ı örnek verelim.Tesla ve SpaceX şirketlerinin sahibi.Tesla’nın vizyonu: 21. yüz yılda herkesin elektrikli araçlara geçişini sağlamak.SpaceX şirketinin vizyonu ise gelecekte Mars’ta koloni kurmak.Bu iki şirkette alanında en iyisi ve en yenilikçi olanı.Peki nasıl bu başarıyı sağladı dersiniz?Vizyonundan etkilenen çalışanları, müşterileri, tedarikçileri ve hissedarları sayesinde.Çünkü bu şirketlerin net, öngörülebilir, akılda kalıcı ve misyona dayalı vizyonları var.
Siz de vizyon sahibi olmayı ve etrafınızdakileri etkilemeyi ister misiniz?O zaman vizyon nedir, misyon nedir, değer nedir ve bu kavramlar arasında ki farkı çok iyi bilmeniz gerekir.Makalenin sonunda yer alan vizyon ve misyon örnekleri ile konuyu daha iyi anlayacaksınız.
Vizyon Nedir
İçindekiler
- Vizyon Nedir
- Misyon Nedir
- Vizyon Nasıl Oluşturulur?
- Vizyon İle Hedef Arasındaki Farklar
- Vizyon ile Misyon Arasındaki Farklar
- Şirket Vizyon ve Misyon Örnekleri
- Amazon Şirketi Vizyon ve Misyonu
- Tesla Şirketi Vizyon ve Misyonu
- Google Şirketi Vizyon ve Misyonu
- Ferrari Şirket Vizyon ve Misyonu
- Samsung Şirket Vizyon ve Misyonu
- Facebook Şirket Vizyon ve Misyonu
- Toyota Şirket Vizyon ve Misyonu
- Bireysel Vizyon Nedir?
- Birey Olarak Nasıl Vizyon Sahibi Olunur?
- Kişisel Vizyon ve Misyon Örnekleri

Vizyon gelecekte var olmak istenen konumu ifade eder.Yapılan işler doğrultusunda ulaşılacak hayaller.Zihinde resmedilen senaryo.Bir çok kavram ile anlatılabilir.Önemli olan gelecekle ilgili olduğunu bilmeniz.Vizyonunuz olabilir ancak, şuan yaptığınız işin vizyonunuzla bir ilgisi olması gerekir.Yani vizyona ulaşmanızı sağlamalı.
Gelecekte bulunmak istediğiniz bir konum var.Ancak konuma ulaşacak bir iş yapmıyorsanız, sadece hayalden ibaret kalır.Asgari ücret ile çalışan birisinin ileride zengin olmak istiyorum, ya da bir Ferrari sahip olmak istiyorum demesi bir hayaldir.
Başarılı olmak istiyorsanız vizyonunuz olmak zorunda.Nereye gittiğinizi bilmeden ya da bunları anlatmadan başarılı olamazsınız.Vizyon nedir, nasıl bir vizyona sahipsiniz, önce siz kavramalısınız.Sonra etrafınızda ki insanlarla bunu paylaşıp başarılı olabilirsiniz.
Misyon Nedir

Misyon bir şirketin var olma nedeni, ne yaptığı ve neler yapmaya devam edeceğidir.İngilizce’den gelen bu kelime ”görev” anlamına gelir.Misyonu kavramak ve anlamak daha kolay.Kimse misyon konusunda bir sıkıntı yaşamaz aslında.Şirketler ne yaptıklarını bildikleri için var olurlar.Misyonu oluşturmak kolaydır.Ancak vizyon yok ise verimli bir misyona sahip olamayacaksınız.Örneğin; ben şuan İngilizce çalışıyorum, ama niye çalıştığımı bilmiyorum demek gibi.Eğer bir şeyleri neden yaptığınızı bilmiyorsanız, vizyonunuz yoktur.Motivasyon sahibi olamazsınız.
Okuyunuz: Hızlı para kazandıran sektörlerin listesi
Vizyon Nasıl Oluşturulur?

Başarıya giden yol vizyondan geçer.Bu sorgulanmayacak bir kuraldır.Vizyon hem birey, hem de çalışanlar için ilham kaynağıdır.En basit engellerde takılıp düşüyorsanız, bilin ki bir vizyonunuz yoktur.Vizyon sahibi olanlar ise Edison’un ampulü bulmak için 1000 deneme yapması gibi, 1000 kere düşüp kalkabilir.Şimdi vizyon nedir ve nasıl olmalı inceleyelim.
- Vizyonda geleceğin değerleri ve kurum kültürü açıkça belirtilmeli.
- Vizyon slogan gibi olmalıdır.
- Kolay ve akılda kalıcı vizyon başarılı olur.
- Vizyon, misyon ile bağlantılı olmak zorundadır.
- Ölçülebilir ve ulaşılabilir olmalıdır.
- Vizyon değişmez, sadece güncelleme alır.
- Resmedilen vizyonun başarı şansı yüksektir.
- Sürekli paylaşılıp, çalışanlarca benimsenmelidir.
- Hedef ile arasında fark olduğu unutulmamalıdır.
- Vizyon odak noktası olur ve ortak hedefler oluşmasını sağlar.
Vizyon İle Hedef Arasındaki Farklar

Hedef ile vizyon en çok karıştırılan iki kavramdır.Herkes misyon ile karıştırıldığını düşünür.Ancak bu yanlıştır.Hedef ile vizyon arasındaki farkı bilmeniz, doğru yolda nasıl ilerleyeceğinizi öğrenmenizi sağlar.Herkes fikir mükemmel fikirlere sahip olabilir.Bu çok kolay.Ama bu fikirleri nasıl, hangi amaç ve hedef ile yapacağınızı bilmiyorsanız, bir işe yaramaz.Şimdi vizyon nedir, hedef nedir, ikisinin arasındaki farklar nelerdir, inceleyelim.
- Şirket tek bir vizyona sahip olabilir.Hedef ise birden fazla olabilir.Genellikle hedefler zaman dilimlerine bölünür.
- Hedefler zaman içinde değişebilir, ancak vizyon değişmez.Vizyon şirketin kuruluş amacıdır, sadece güncellenebilir.
- Vizyon hedefe ulaşılmasını sağlayan motivasyon kaynağıdır.Hedef ise vizyona giden yoldur.
- Vizyona ulaşmak için kendinize dönemsel hedefler koymanız gerekir.
- Hedefler gerçekleşmeyebilir, bu düzeltilebilir.Ancak vizyonun gerçekleşemeyeceği anlaşılırsa, kurumun yıkılma nedeni olabilir.
- İnsanlar hedefleriniz için çalışmaz, ancak vizyonunuz için size yardım ederler.Vizyonunuz sağlamsa, o vizyonda kendilerine yer bulur.
- Hedefler vizyon ile bağlantılı olmak zorundadır.Vizyon ile uyuşmayan hedefler sorgulanmaya müsaittir.
- Vizyon sorgulanmaz ve sürekli değişim veya güncelleme yapılmaz.Hedefler buna müsaittir.Vizyon nedir nasıl belirlenir diyorsanız yukarıda ki maddeleri uygulamak zorundasınız.
Vizyon ile Misyon Arasındaki Farklar

Vizyon ile misyon birbirinden kopmayan iki kavram.İkisi de birbirini tamamlar.Birbirlerinden ayrı bir işlevleri olmaz.Şirketlerin temel yapı taşını oluştururlar.Bu birey içinde geçerli.Yukarıda vizyon nedir, misyon nedir, bu iki kavramı açıkladık.Şimdi aralarındaki farktan bahsedelim.
- Vizyon şirketin yarını ve geleceği ile ilgilenir.Misyon ise ne yaptığı ve nasıl yaptığına odaklanır.
- Misyon anlıktır, sürekli değişebilir.Bu değişim vizyon doğrultusunda olabilir.Vizyon ise değişmez.
- Vizyon ile misyon arasında ilişki olmak zorundadır.Ne yaptığınız, gelecekte olmak istediğiniz yere götürme potansiyeline sahip olmalıdır.
- Vizyon, misyonun motivasyon kaynağıdır.Sağlam bir vizyon ile verimli misyon sahibi olursunuz.
- İnsanlar vizyonunuzdan etkilenir, misyonunuza yardım eder.
- Aynı misyona sahip olduğunuz şirketler vardır.Ancak vizyonlar farklılık içerir.
- Misyon olmadan, vizyon oluşturulamaz.Vizyonunuz olmadan da misyon başarılı olamaz.
- Vizyon hayal kurmayı sağlar.İnsanların daha çok çalışmasını sağlar.Misyon ise bunlar olmadan motivasyon sağlayamaz.
Şirket Vizyon ve Misyon Örnekleri

Vizyon nedir ve misyon nedir diye merak edenler aşağıda bulunan, büyük şirketlerin hedefleri ile konuyu daha iyi pekiştirecek.Dikkatli incelerseniz 10 kelimeyi geçen bir vizyon örneği yok.Bu şirketlerin çalışanlarına sorun hepsi ezbere biliyordur.Bunun nedeni iş adaptasyon eğitimi sürecinde önce vizyon ve misyon anlatılır.İnananlar şirkette başarılı olur, inanmayanlar ise mutsuz çalışanlar arasına katılır.
Amazon Şirketi Vizyon ve Misyonu
Misyon: Müşterilere en düşük fiyatlara, en iyi seçimi ve en rahat alışverişi sunmak.
Vizyon:Müşterilerin internetten her şeyi satın almasını sağlayan, dünyanın en müşteri merkezli alışveriş şirketi olmak.
Tesla Şirketi Vizyon ve Misyonu
Misyon:Dünyanın yeşil enerjiye geçişini hızlandırmak.
Vizyon:Dünyanın en çekici otomobil şirketini yaratmak ve bunu elektrikli araçlar ile sağlamak.
Google Şirketi Vizyon ve Misyonu
Misyon: Dünyanın bilgisini düzenlemek ve erişilebilir hale getirmek.
Vizyon:Tek tıkla dünyaya erişim sağlamak.
Ferrari Şirket Vizyon ve Misyonu
Misyon:Dünyanın her yeri ile İtalyan tasarımını buluşturmak için otomobiller yapmak.Şahlanan at logosu ile para kazanmak ve bunu herkese duyurmak.
Vizyon: İtalyan mükemmelliğini dünya ile buluşturmak.
Samsung Şirket Vizyon ve Misyonu
Misyon:Yenilikçi teknolojiler ile müşterileri buluşturmak.İnsanların hayatını her geçen gün daha da kolaylaştırmak.
Vizyon:Geleceği yaratmak ve dünyaya yön vermek.
Facebook Şirket Vizyon ve Misyonu
Misyon:İnsanları arkadaşları ve aileleriyle bir araya getirmek.Onların iletişim halinde kalmalarını sağlamak.
Vizyon:İnsanlara toplumu inşa etme ve dünyaya yön verme gücü sağlamak.
Toyota Şirket Vizyon ve Misyonu
Misyon:Yüksek değerli otomobiller ile Amerika da müşteri memnuniyeti yaratmak.
Vizyon:Amerika da en başarılı ve en saygın otomobil şirketi olmak.
Yukarıda ki büyük şirketlerin vizyon ve misyon örneklerini incelediniz.Hepsi özenle büyük çalışmalar sonucu oluşturulmuştur.Vizyon nedir ve misyon nedir diye merak edenlerin bu tarz şirketlerin örneklerini incelemesi gerekir.Büyük şirketleri kendinize örnek alıp, gerçekçi bir vizyon oluşturabilirsiniz.
Bireysel Vizyon Nedir?

Makaleni başında bireysel vizyonun şirket vizyonundan önemli olduğundan bahsettik.Şirketleri kuranlar insanlardır.Kurucular vizyon sahibi değilse, şirketin de vizyon sahibi olması beklenemez.Ya da sadece şirket sahipleri vizyon sahibi olur diye bir kural yoktur.
Vizyon yaşama amacınızın nedenidir.Mutlu olmanızı sağlar ve ne için yaşadığınızın farkında olursunuz.Toplumda gelir seviyesi yüksek olmayan ama vizyon sahibi olan aileler ve bireyler de var.Vizyon sadece gelire yönelik oluşturulmaz.Çocuklarının insanlığı faydalı olmasını isteyen bir anne de vizyon sahibidir.Çocuğunu okutması ve kurs almasını sağlaması onun misyonudur.
Birey Olarak Nasıl Vizyon Sahibi Olunur?

Vizyon sahibi olmak istiyorsanız, sevdiğiniz iş ile uğraşmanız gerekir.Vizyon ölçeklenebilir ve hedeflenebilir olmalı.Sevmediğiniz bir iş ile ilgili kurduğunuz hedefler geçicidir.Vizyon da sizin için geçici olacaktır.Örnek olarak hobilerinizi göz önünde bulundurun.Neleri yapmaktan hoşlanırsınız?
Hayalleriniz de bu konuda size yardımcı olacaktır.İleride zengin olmayı isterseniz bu bir hayaldir.Ancak nasıl zengin olacağınızı belirtirseniz, bu sizi vizyon sahibi olmaya götürür.Vizyon nedir ile ilgili yaptığımız açıklama da, misyon ile bağlantı olması gerektiğini söyledik.Eğer şuan ki misyonunuz sizi hayallerinize götürmüyorsa vazgeçin.Büyük ihtimalle mutlu değilsinizdir.Eğer bir medya patronu olmak istiyorsanız, gazeteci veya muhabir olmanız lazım.
Kişisel Vizyon ve Misyon Örnekleri

Buna en büyük örnek Acun Ilıcalı’dır.Seversiniz veya sevmezsiniz ayrı bir konu.Kendisi ilk muhabir olarak kariyerine başlamıştır.Misyonu muhabirlik yapmak ve arkadaşları ile vakit geçirmek.Vizyonu ise insanların eğlenebileceği bir platform yaratmak.Şuan sunuculuk yapmaya devam etmekte ve medya patronu.Ancak vizyonu hala aynı, değişmemiştir.
” Vizyon nedir, vizyon ve misyon arasındaki farklar ” başlıklı makalemizin sonuna geldik.Aklınıza takılan konularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.Sorularınız en kısa zamanda cevaplandırılacaktır.