Yeşil pasaport dünya üzerinde 160 ülkeye vizesiz olarak seyahat etmenizi sağlayan bir ayrıcalıktır. Dünyanın en güçlü pasaportları arasında yer almaktadır. Bordo pasaport ile sadece 102 ülkeye vizesiz giriş yapabilirsiniz. Yeşil pasaport sahiplerine imtiyaz verilmesinin nedeni, memuriyet nedeni ile güven duyulmasından kaynaklanır. Peki Yeşil pasaport nasıl alınır, Yeşil Pasaport Kimlere verilir, Yeşil Pasaport almak için gerekli şartlar nelerdir, Yeşil pasaport yenileme işlemi nasıl yapılır? Aklınıza takılan tüm soruların cevabını bu makalede bulabilirsiniz.

Yeşil Pasaport Türkiye tarafından sağlanan bir ayrıcalık değildir. Sadece vizesiz geçiş yapılan ülkelere karşı, yeşil pasaport verilen kişilerin saygınlığını ifade eder. Yani bu kişi sizin ülkenizde iltica edecek veya kaçak şartlarda çalışacak birey değildir anlamını taşır.1980 yılından sonra uygulanmaya konulmuştur. Darbe yıllarında yurt dışına göç verilmesinden dolayı, Avrupa Birliği tarafından talep edilmiştir. Bu nedenle yeşil pasaportun en büyük avantajı, Schengen üyesi ülkelerde serbest dolaşım hakkının olmasıdır.
Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
İçindekiler
- Yeşil Pasaport Nasıl Alınır?
- Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
- Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Yeşil Pasaport Yenileme İşlemi
- Yeşil Pasaport Vize İsteyen Ülkeler
- İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Şartları
- Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Soru-Cevap
- 1.Almanya Yeşil Pasaport için vize istiyor mu?
- 2.Yeşil Pasaport Nereden Alınır?
- 3.Yeşil Pasaport Harç Bedeli Var mı?
- 4.Yeşil Pasaportun İngilizcesi Nedir?
- 5.Yeşil Pasaport Yaş Sınırı Kaç?
- 6.Yeşil Pasaport Kaç Yıl Geçerli ?
- 7.Yeşil Pasaport Ne Zaman Alınır?
- 8.Öğrenci Yeşil Pasaport Çıkarma Aşamaları
Yeşil pasaport ile Bordo pasaport almak arasında bir fark yoktur. Sadece ekstra olarak Yeşil Pasaport talep formunu doldurmanız gerekir. Talep formunu doldurduktan sonra bağlı bulunduğunuz müdürlüğe imzalatıp, nüfus müdürlüğüne başvuru için gitmelisiniz. Başvuru yaptığınız sırada imzalattığınız belge, sistemde bulunan imza sirküleri ile karşılaştırılır. Bu karşılaştırma sonrasında yeşil pasaport almak için gerekli şartları karşılıyorsanız onay verilir ve pasaportunuz en geç 2 hafta içerisinde evinize PTT ile gönderilir.
Ancak yeşil pasaport nasıl alınır konusundan çok, kimlere verilir konusunda sıkıntı yaşanıyor. Hususi pasaportun kamu çalışanları için oluşturulmuş olduğu herkes tarafından bilinir. Asıl sorun ise emeklilik, vefat, eş ve çocuk durumlarında yaşanır. Her bir durum için kapsamlı ve farklı olarak düzenlenmiş. Bunun için yeşil pasaport kimlere verilir kısmında yer alan şartları yerine getirmelisiniz.
Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?
Yeşil pasaport kamu kuruluşlarında çalışan memurlar için tanınmış bir imtiyazdır. Ülkede saygın mesleğin icra edildiğini ifade eder. Bunun için devlet memurlarına kadro şartı konulmuştur.
Devlet memurluğunda toplam kadro sayısı 13’tür.Lise mezunu olanlar 13. kadrodan, üniversite mezunu olanlar ise 9. kadrodan memuriyet hayatına başlar. Memurlukta 3. yılınıza girdiğinizde 1 kadro eskitmiş olursunuz. Yani 9. kadro derecesinden, 8. kadroya yükselirsiniz. Sonrasında ise her yıl için 1 kadro sayısı almaya başlarsınız.
Yeşil pasaport 1. , 2. ve 3. derece kadroda olanlara verilir. Bunun için memuriyette ortalama 8 yılı geride bırakmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz görevden, hızlı bir yükseliş yaşadıysanız, ya da boş bir birime atamanız yapıldıysa dereceniz daha hızlı yükselir. Bu sayede 6. yılın sonunda yeşil pasaport almaya hak kazanırsınız. Şimdi yeşil pasaport kimlere verilir maddeler halinde sıralayalım.
- 1., 2., ve 3. kadro derecesinde olan devlet memurlarına,
- Yeşil Pasaport almış olanların eşine ve 25 yaşından küçük olup herhangi bir geliri olmayan bekar çocuklarına,
- TBMM eski üyelerine ve Bakanlara. Bu kişiler görevleri sırasında siyah pasaporta sahip olur.Görevlerinin bitmesi ile siyah pasaportun yerine yeşil pasaport verilir.
- Kadro derecesini tamamladıktan sonra emekli veya görevden ayrılan devlet memurlarına,
- Vedat eden devlet memurlarının eş ve 25 yaş altı bekar çocuklarına,
- Devlet sporcusu olanlara
- Son 3 yıl ortalaması olarak en az 1 milyon dolar ihracat yapmış olan firma yetkilisine yeşil pasaport verilir.Bunların kendi içinde derecesi vardır. Yazı sonunda detaylarını bulabilirsiniz.
- Görevleri süresince il, ilçe ve 1. kademe belediye başkanları.
- Özelleştirme kapsamına alınmış şirketlerin devlete ait olduğu dönemde kadro derecesini tamamlamış olanlar.
- %51 hissesi devlete ait olan kuruluşlarda kadro derecesini doldurmuş olanlar,
Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil pasaport başvurusu yapmadan önce yukarıdaki şartları yerine getirdiğinizden emin olmalısınız. Eğer yukarıdaki şartları tamamlayıp hak kazandıysanız, ilk önce bir talep formu doldurmanız gerekiyor. Adres üzerinde yer alan hususi damgalı pasaport talep formunu indirin. Bu formu doldurduktan sonra bağlı bulunduğunuz il veya ilçe müdürlüğüne imzalatmanız gerekiyor. Örneğin; öğretmen iseniz il milli eğitim müdürlüğüne, polis iseniz İstanbul emniyet müdürlüğüne gidip imzalatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Talep formunu doldurduktan nüfus müdürlüğü adresinden randevu talebi oluşturun. Sistem otomatik olarak müsait olan en yakın tarihleri size gösterecektir. Randevu oluşturduktan sonra size yeşil pasaport nasıl alınır gibi kısa bir bilgi veriliyor. Alt kısımda ise aşağıdaki evrakları sizden talep ediyorlar:
- Nüfus cüzdanı (yeni kimlik) fotokopisi ve aslı,
- 2 adet biometrik fotoğraf,
- Pasaport Defter Bedeli Makbuzu(133 TL)
- Varsa Eski Pasaport
- İmzalı Talep Formu
Yeşil Pasaport Yenileme İşlemi
Yeşil pasaport hak sahiplerine 5 yıllık süre için verilir. Yani 5 yılda bir değiştirmeniz gerekiyor. Ancak Schengen üyesi Avrupa ülkelerine gittiğiniz zaman, sizden en az 6 aylık pasaport istenir. Son 5 ayınız kaldıysa bu ülkelere giriş yaparken sorun yaşarsınız.Bu nedenle en kısa zamanda yeşil pasaport yenileme işlemi yaptırmanız gerekiyor.
Yeşil pasaport yenileme işlemi yapabilmek için yukarıdaki belgelerin hepsini tekrar temin etmeniz gerekiyor. Evrakları tamamladıktan sonra yeniden randevu alıp kolaylıkla pasaport yenileme işlemi yapabilirsiniz. Daha önce parmak izi verdiğiniz için tekrar parmak izi vermenize gerek kalmayacak. Bu nedenle işleminiz daha kısa sürecektir.
Hususi pasaport sahipleri ve eşleri kanunen yüz kızartıcı suçlar veya anayasaya karşı işlenmiş suçlar konusunda herhangi bir suç işlememişse, bu işlemi kolaylıkla yapabilir.Çocuklar ise yaş durumu, gelir ve medeni durumuna göre tekrardan sınıflandırılır.
Yeşil Pasaport Vize İsteyen Ülkeler
4 Temmuz 2018 yılında çıkan kanun ile, Avrupa Birliği yani Schengen üyesi ülkeler de yeşil pasaport sahiplerinden vize istemeye başlamışlardır. Avrupa Birliği Parlamentosu ülkeye giriş çıkışların kontrol altına alınması için bu kararın alındığını bildirdi. Gri pasaport sahipleri de bu yasa ile vize almak zorunda.
Ancak bu sizi endişelendirmesin. Yeşil pasaport nasıl alınır diyenler için evraklar listesinde bir değişiklik yok. Yeşil pasaport sahibi olduğunuz sürece kolaylıkla vize alabilirsiniz. Yurtdışında hususi pasaport sahibi olduğunuz için offical yani ayrıcalıklı vatandaş olarak değerlendirilirsiniz. Normal bordo pasaport sahiplerine göre büyük bir imtiyaza sahip olabilirsiniz.Yeşil pasaporta vize isteyen ülkeler aşağıda yer almaktadır.
Avrupa Birliği Ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Ermenistan, Hindistan, irlanda, İngiltere, Rusya gibi ülkeler vize istemektedir.Daha detaylı geniş bilgi için gezimanya sitesi üzerinden listeyi inceleyebilirsiniz.
İhracatçılar İçin Yeşil Pasaport Şartları
Yeşil pasaport 2014 yılında çıkan kanun ile belirli bir ihracat cirosuna sahip firma yetkilileri içinde hizmete sunulmuştur.Bu sayede iş adamları kolaylıkla ihracat işlemlerini gerçekleştirme fırsatı elde etmiştir.İhracat yapıyorsanız aşağıdaki kapsamlar dahilinde hususi damgalı pasaport alabilirsiniz.
- 1 -10 milyon dolar ciro (1 kişi)
- 10-25 milyon dolar ciro (2 kişi)
- 25-50 milyon dolar ciro (3 kişi)
- 50-100 milyon dolar ciro (4 kişi)
- 100 milyon dolar üzerinde ciro (5 kişi)
Yukarıda ki ihracat rakamları son 3 yılın ortalaması alınarak hesaba dahil edilir.Firma yetkililerine verilen bu imtiyazdan eş ve çocuklar faydalanabilir. Başvuru için almanız gereken evrakları ise bağlı bulunduğunuz ticaret odasından veya ihracatçılar birliğinden talep edebilirsiniz.
Okuyunuz: Yeşil Pasaport için Gerekli Belgeler
Yeşil Pasaport (Hususi Pasaport) Soru-Cevap
Yeşil pasaport nasıl alınır konusunda aklınıza takılan soruları sizde yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. İnternette hususi damgalı pasaport ile ilgili en çok sorulan soruları cevaplandırdık.
1.Almanya Yeşil Pasaport için vize istiyor mu?
4 Temmuz 2018 yılına kadar Almanya için yeşil pasaporta vize almanıza gerek yoktu. Ancak Avrupa Birliği parlamentosundan yeni çıkan kanuna göre, vize almak zorundasınız. Gri pasport sahipleri de bu kanun kapsamına alınmıştır. Ancak bordo pasaport sahiplerine göre vize almada kolaylık yaşayacaksınız.
2.Yeşil Pasaport Nereden Alınır?
2018 yılına kadar pasaportlar emniyet müdürlüğü tarafından verilmekteydi. Ancak yeni çıkarılan kanun ile bu yetki nüfus müdürlüğüne devredildi. Aynı zamanda ehliyet ve kimlik değişimi için de nüfus müdürlüğüne gitmeniz gerekiyor. Nüfus müdürlüğünün web sitesinde bu konuda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
3.Yeşil Pasaport Harç Bedeli Var mı?
Yeşil pasaportun en büyük avantajlarından biriside harç bedeli ödemenizin gerekmiyor olmasıdır. Yeşil pasaport için sadece defter bedeli ödemeniz yeterli.2019 yılı için yeşil pasaport defter bedeli 133 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücreti anlaşmalı olunan bankaya yatırıp, makbuzunu alarak pasaport başvurusu yapabilirsiniz.
4.Yeşil Pasaportun İngilizcesi Nedir?
Yeşil pasaport sadece Tür vatandaşları için tanımlanmıştır. Her ülke kendi pasaport rengini belirleme hakkına sahiptir. İngilizce ” Green Passport ” google araması yaptığınızda karşınıza farklı türlerde pasaport çıkacaktır. Renk olarak değil de imtiyaz olarak kıyaslama yapabilirsiniz.Türkiye de ki bordo pasaportun karşılığı ”service”, yeşil pasaportun karşılığı ise ” offical ” olarak tanımlıdır. Offical ayrıcalıklı vatandaş pasaport statüsüdür.
5.Yeşil Pasaport Yaş Sınırı Kaç?
Yeşil pasaport hak sahipleri ve eşleri için yaş sınırı yoktur. Yaş sınırı sadece çocuklar için geçerlidir.18 yaşına kadar olan çocuklar için hak sahibinin muvafakati yani onayı aranır.18 yaşından büyük olup 25 yaş sınırını aşmamış olanlar için bazı şartlar var. Bekar olmak, gelir durumu olmamak ve öğrenci belgesine sahip olmak. Bu şartları karşılayan çocuklar 25 yaşına kadar yeşil pasaport kullanım hakkına sahip olurlar.
6.Yeşil Pasaport Kaç Yıl Geçerli ?
Yeşil pasaport verildiği andan itibaren 5 yıl geçerlidir. Bazı durumlarda yeşil pasaportunuz iptal edilebilir. Öğrencilik durumunuz bitmişse, herhangi bir suç durumunuz varsa yeşil pasaportunuz iptal olur.
7.Yeşil Pasaport Ne Zaman Alınır?
Yeşil pasaport alabilmek için memuriyet derecisi olarak ilk 3 kadroda yer almanız gerekir. Bazı devlet memurlarının kadro ilerlemesi oldukça yavaş olabilir. Örneğin bazı lise mezunu memurlardan 23. yılında olup hala 5. derece bulunan olabilir. Bu nedenle ilerleme açısından tabi bulunduğunuz kanuna bakmalısınız. Ortalama olarak üniversite mezunu devlet memuru, 10 yıl içerisinde yeşil pasaport almaya hak kazanabilir.
8.Öğrenci Yeşil Pasaport Çıkarma Aşamaları
Yeşil pasaport hakkı tanınmış olan anne ve babanız varsa, sizde yeşil pasaporttan faydalanabilirsiniz. Bunun için hak sahibinin talep formu ve kadro derecesini gösteren belge, bu belgeye ek olarak öğrenci belgesiyle birlikte yukarıdaki evrakları tamamlamanız yeterlidir. Hak sahibinin muvafakati olmadan, hususi damgalı pasaport başvurusu yapamazsınız. Eğer aile bireyi vefat etmiş ise, diğer eşin onayı ve vekaleti aranır.
Yeşil pasaport nasıl alınır kimlere verilir başlıklı yazımızın sonuna geldik. Aklınıza takılan sorularda yorumlar bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.